latinica  ћирилица
26/09/2017 |  10:49 ⇒ 13:30 | Аутор: РТРС

Бањалука и Тузла- Ухапшене четири особе због шверца цигаретама

Полицијски службеници СИПА су у акцији кодног назива "Бонд", на подручју Бањалуке и Тузле лишили слободе четири особе због постојања основа сумње да су починиле кривично дјело организирани криминал у вези са кривичним дјелом кријумчарење и недозвољен промет акцизних производа.
СИПА - Фото: илустрација
СИПАФото: илустрација

Осумњичени су дужи временски период вршили недозвољени међународни промет акцизних производа (цигарета) са циљем стицања противправне имовинске користи, тако што су цигарете набављали у Црној Гори и Србији, а затим их кријумчарили у БиХ и Хрватску путничким возилима с израђеним посебним преградама, намијењеним за кријумчарење робе. На овај начин избјегавали су плаћање предвиђених акциза.

Током акције претресени су и објекти које користе осумњичени како би се пронашло и привремено одузели предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку. Наведене активности реализоване су по наредбама Суда и Тужилаштва БиХ.

Особе лишене слободе приведене су у службене просторије СИПА ради криминалистичке обраде, након чега ће бити тужилац одлучити о њиховом даљем статусу. Приликом рада на овом предмету, у претходном периоду је, у сарадњи са партнерским агенцијама, пронађена и привремено одузета већа количина цигарета без акцизних маркица.

Активности на овом предмету се настављају, наводе из СИПА, и додају да ће детаљније информације бити познате током дана.