latinica  ћирилица
26/09/2017 |  13:06 ⇒ 14:18 | Аутор: РТРС

Комисија да се изјасни о афери прислушкивања хрватских званичника

Члан Комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције Дарко Бабаљ из СДС-а рекао је да би замјеници предсједавајућег ове комисије Бариша Чолак и Сафет Софтић требало што прије да сазову сједницу да би се испитали наводи о нелеганом прислушкивању хрватских званичника у Хрватској и БиХ.
Прислушкивање - Фото: илустрација
ПрислушкивањеФото: илустрација

"Оно што треба генерално учинити, јесте све вратити у институције. Комисија што прије треба да засједа да провијери да ли су тачни наводи као што је био случај и прије неколико мјесеци о прислушкивања званичника Србије", рекао је Бабаљ новинарима у Сарајеву.

Он је додао да очекује да на сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драгутин Родић из ДНС-а буде предложен да уђе у састав Комисије и да буде њен предсједавајући.

"Родић се није повукао из Комисија, а он је из опозиције. Обавићемо разговор с њим и предложити да иде у Комисију за надзор над радом ОБА", рекао је Бабаљ.

Члан Комисије за надзор над радом ОБА из Независног блока Садик Ахметовић сматра да прича о прислушкивању представника Хрватске представља тему за политичку употребу, јер БиХ има добар закон о надзору над овим сектором.

"Неопходно је да Комисија на бази информација и докумената са јасним увидом саопшти јавности истину о овој наводној афери прислушкивања", рекао је Ахметовић.

Он је нагласио да и Хрватска треба да поштује институције БиХ, јер је то једини начин односа и сарадње између двије обавјештајне службе у пословима из њихове надлежности - истраживања организованог криминала, тероризма, корупције.

"Мислим да није било прислушкивања званичника Хрватске, али не могу тврдити да није било прислушкивања оних који на било који начин крше закон, а налазили су се унутар БиХ и пријетили да учине кривична дјела", рекао је Ахметовић.

Он је напоменуо да је вријеме да засиједа Комисија за надзор над радом ОБА, те да је у належности Чолака и Софтића да сазову сједницу.

Данас у Сарајеву, због наводне афере прислушкивања хрватских функционера о којој је писао хрватски "Национал", засједа и Извршно-обавјештајни одбор БиХ.

Овај одбор чине предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић, те његови замјеници Мирко Шаровић и Вјекослав Беванда.

Сједници, која је затворена за јавност, присуствује и директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић.

Софтић: Што прије сазвати сједницу комисије за надзор над ОБА-ом

Други замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ Сафет Софтић од првог замјеника предсједавајућег Комисије Барише Чолака очекује да што хитније сазове сједницу на којој би био изабран предсједавајући Комисије.

"Нажалост, имамо ситуацију у којој је /некадашњи предсједавајући / Никола Шпирић /СНСД/ брисан из чланства Комисије од Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ. Разговарао сам са Чолаком и договорили да он сазове сједницу Заједничке комисије за надзор над радом ОБА", рекао је Софтић новинарима.

Према Софтићевим ријечима, Чолак има одређене дилеме које се тичу његовог предсједавања Заједничком комисијом за надзор над радом ОБА с обзиром на то да у закону пише да предсједавање комисијом врши посланик из опозиције.

"С обзиром на новонастале околности, сматрам да је обавеза Чолака да сазове Комисију и предсједава до избора новог предсједавајућег. Вјерујем да ће он то брзо урадити, али, уколико не буде он хтио то да учини, ја ћу као други замјеник искористити своја овлаштења да сазовем сједницу да не бисмо били у пат позицији", рекао је Софтић.

Када је ријеч о наводном прислушкивању званичника Хрватске, Софтић је рекао да га подсјећа на недавну аферу "Ушће" која се тицала наводног прислушкивања званичника Србије, за коју је Заједничка комисија утврдила да је ријеч о такозваним политичким спиновима и нетачним информацијама.

"Вјерујем да ће ствари бити много јасније након данашњег сусрета директора двије обавјештајне агенције СОА и ОБА /Данијела Маркић и Османа Мехмедагића/, те ће се компетентије моћи говорити о томе", рекао је Софтић.

Он је подсјетио да је тадашњи предсједавајући Комисије Никола Шпирић након сједнице одбацио било какаву информацију о наводном прислушкивању званичника Србије. Софтић је додаои да данашњу наводну аферу сматра политичким нападима на БиХ.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ смијенио је у 26. јула Николу Шпирића са мјеста предсједавајућег и члана Заједничке комисије за надзор над ОБА БиХ.

Извор: Срна