latinica  ћирилица
26/09/2017 |  18:06 ⇒ 27/09/2017 | 13:49 | Аутор: РТРС

На које ће пројекте бити утрошенo 5, 5 милиона евра донације Србије? (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да ће бити потпуно транспарентна реализација пројеката у општинама у Српској и Федерацији БиХ, који ће бити финансирани средствима добијеним од Србије у износу од 11 милиона КМ.
Састанак у Палати - Фото: СРНА
Састанак у ПалатиФото: СРНА

Изградња путне инфраструктуре, школа, вртића, реконструкција и опремање болница пројекти су које су кандидовале локалне заједнице у Српској, а који ће бити финансирани средствима у износу 5,5 милиона евра донације Владе Србије. Прије 15-ак дана новац је уплаћен на рачун Владе Српске, а о томе је данас било ријечи на састанку предсједника Српске Милорада Додика и премијерке Жељке Цвијановић са представницима градова и општина, који ће бити обухваћени овим пројектима.

Разговарано је о процедурама које се морају испунити да би средства била оперативна, а кандидовани инфраструктурни пројекти реализовани. Управо ће 11 милиона марака, које је на посебан рачун уплатила Влада Србије помоћи да се ови пројекти у потпуности реализују.

"Оно што морамо напоменути је да су бирани искључиво они пројекти који највише муче наше грађане, као што је, рецимо, изградња спортске дворане или моста који повезује двије стране Дрине", рекао је Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова Српске.

Састанак у Палати (Фото: Срна)

"Неки већ имају пројекте и то раде, али овдје су јасно постављене процедуре, предвиђене законима Српске, које морају да се поштују када је ријеч о утрошку средстава", поручио је Додик и додао да су данас договорили одређене процедуре како ће све фунцкионисати.

Око милион евра биће издвојено и за општине у Федерацији са већински српским становништвом - 350.000 за Дрвар, Грахово и Гламоч добиће по 200.000 евра, а Босански Петровац 100.000 евра.

Горан Броћета, начелник општине Дрвар нагласио је да ће овај новац бити од велике помоћ јер, како каже, сви знамо како живе Срби повратници у овим општинама.

Са процедурама повлачења новца са посебног рачуна и потребном пројектном документацијом, градоначелнике и начелнике упознали су предсјендица Владе Жељка Цвијановић и министар финансија Зоран Tегелтија. Услов је да пројекти буду у потпуности реализовани.

Предсједник Додик нагласио је да се пројекти морају завршити у цијелости, а да ће се за оне за које недостаје новца морати наћи друга средстава, јер је циљ да се новац употријеби за незавршене објекте и слично.

"Они који спроведу тендер и потпишу уговор са извођачем радова могу већ повлачити новац према ситуацијама у реализацији пројекта", навео је Додик.

Сума од 5.5 милиона евра издвојено је из буџетске резерве Србије, а циљ је изградња и јачање односа Србије и Републике Српске.