latinica  ћирилица
26/09/2017 |  19:22 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Одбрана капетана Драгана: Пресуда ће бити оспорена у жалбеном поступку

Адвокат Томислав Филаковић, бранилац Драгана Васиљковића, рекао је данас да нема основа за осуђујућу пресуду капетану Драгану од 15 година затвора, коју ће настојати да оспори у жалби.
Капетан Драган Васиљковић - Фото: Бета
Капетан Драган ВасиљковићФото: Бета

Филаковић је рекао да неправоснажна пресуда сплитског Жупанијског суда представља драстичну казну.

Он је навео да је Васиљковић формално већ издржао казну с обзиром на то да је 11 година и 11 мјесеци био у екстрадицијском притвору и истражном затвору.

Уколико се узме у обзир Закон о извршењу казне, каже Филаковић, онда је казна издржана у цијелости, с обзиром да су двије трећине казне издржане.

"Ако Васиљковић затражи упућивање на издржавање казне затвора прије правоснажности, може одмах захтијевати и условни отпуст јер је за то испуњена законска претпоставка", рекао је Филаковић и додао да ће одбрана о томе тек треба да донесе одлуку.

Члан тима одбране, загребачки адвокат Слађана Чанковић каже да нису очекивали тако високу казну јер током поступка није доказано да је Васиљковић био командант затвора у Книну, нити да је организовао и планирао напад на Глину и околна мјеста, преносе хрватски медији.

Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, данас је у сплитском Жупанијском суду након годину дана суђења неправоснажно осуђен на 15 година затвора.

Васиљковић је проглашен кривим по двије тачке оптужнице - злостављање затвореника на Книнској тврђави и напад на полицијску станицу у Глини.

Од првог дана суђења, 20. септембра прошле године, па све до завршних ријечи крајем прошле седмице, Васиљковић је негирао извршење дјела, која му се стављају на терет. Он је тврдио да су свједоци лажно свједочили и да је он само бранио своју земљу Југославију.

Он је оптужен да је као командант Јединице за специјалне намјене у саставу српских снага, односно као командант Наставног центра за обуку припадника специјалних јединица "Алфа", поступао супротно одредбама Женевске конвенције.

Капетан Драган, који има српско и аустралијско држављанство, ухапшен је прије једанаест година у Аустралији. У јулу 2015. године изручен је Хрватској.

Извор: СРНА