latinica  ћирилица
09/01/2018 |  05:33 ⇒ 10/01/2018 | 12:09 | Аутор: РТРС

Поносно и достојанствено Српска прославила 26. рођендан (ФОТО/ВИДЕО)

Република Српска прославила 26. рођендан! У Бањалуци је Дан Републике обиљежен низом манифестација којима су присуствовали званичници Републике Српске, Србије, представници Српске у институцијама БиХ, те бројне званице из региона и свијета.
Свечани дефиле - Фото: РТРС
Свечани дефилеФото: РТРС

У Спортској дворани Борик одржана је свечана академија. На сцени је било скоро 200 извођача, неколико хорова, симфонијски оркестар, глумци Народног и Дјечијег позоришта. Предсједник Српске Милорад Додик, обраћајући се присутнима, подсјетио је да је Република Српска настала као израз жеље нашег народа да живи у слободи и миру.

Потпредсједник Владе Србије Небојша Стефановић, рекао је да се српски народ радује успјеху Србије, као што се Србија увијек радује сваком кораку којим се јача Република Српска.

Глумац Лазар Ристовски, истакао је у свечаној бесједи, да Дрина не раздваја Србе и да су Србија и Српска једно.

Свечаној академији претходио је свечани дефиле, одржан на Тргу Крајине.

1.800 учесника свечаног дефилеа, које је поздравио велики број грађана, кренули су од Трга Републике ка Тргу Крајине, гдје су свечано постројени, а дочекао их је предсједник Српске Милорад Додик, честитавши им Дан Републике.

Свечаном постројавању, осим предсједника, присуствовали су и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијерка Српске Жељка Цвијановић, министар одбране Србије Александар Вулин, министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, као и принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић.

Дефилеу и постројавању присуствовали су и министри у Влади Српске, посланици у Народној скупштини Републике Српске, представници Српске у институцијама БиХ, званице из региона и свијета.

Обраћајући се присутнима, предсједник Српске је рекао да се српски народ увијек борио за слободу коју је несебично дијелио са другима.

- Славимо дан када је српски народ на овим просторима остварио историјску тежњу за слободом. Створили смо Републику која је одраз српског народа. Наш народ се увијек борио за државу, а тамо гдје је српски народ ту је и његова држава - навео је Додик.

Навео је да је данашње окупљење у част велике идеје да Срби са ове стране Дрине имају своју државу.

- Данашње окупљање је у част Републике Српске. Данас када славимо Дан Републике ми смо захвални и Србији, јер је увијек, као и данас са нама. Српски народ данас има двије државе- Србију и Републику Српску - нагласио је предсједник Додик, додавши да сви знају да је Српска са Србијом једно.

- Они који су хтјели да нам забране постојање, морају да знају да ово окупљање не може да нестане. Ово окупљање је за мир - навео је предсједник Додик.

Он је истакао да Српска данас одаје почаст свим страдалим за њено стварање и постојање. Подсјетио је да је 30.000 грађана својим животима бранило слободу српског народа и за Српску дало оно највише што што су имали- свој живот.

Додик је захвалио и политичком и војном руковоству Српске које је стварало њену историју, бранило њене интересе и захваљујући којима се и ове године одржао величанствен скуп поводом рођендана Српске.

Предсједник Додик је захвалио учесницима параде, окупљеним грађанима и гостима као и свима онима који данас нису могли да присуствују свечаностима обиљежавања Дана Републике, изражавајући наду да ће Српска сваке године бити све више држава, у инат онима који заговарају њен нестанак.

Свечани дефиле (Фото: РТРС)

Почасна јединица МУП-а Републике Српске била је постројена на Тргу Крајине у част предсједника Републике, којем је њихов командант предао рапорт. У дефилеу је учествовао Заставни вод формиран од полицијских службеника Почасне јединице коју чине полицијски службеници Управе за обезбјеђење личности и објеката и Полицијске управе Бањалука.

Заставни вод предводили су командир и носилац заставе са пратиоцима, а припадници вода носили су свечану униформу, били су наоружани полуаутоматским пушкама, а командир је носио официрску сабљу.

Свечани дефиле (Фото: РТРС)

У свечаном дефилеу учествовао је први ешалон, формиран од полицијских службеника Специјалне антитерористичке јединице, те други, трећи и четврти ешалон, формиран од полицијских службеника Јединице за подршку полицијских управа Бањалука, Градишка, Приједор, Бијељина, Зворник, Источно Сарајево и Фоча.

Пети ешалон, који је учествовао у дефилеу, формиран је од полицијских службеника чете Посебних снага полиције полицијских управа Бањалуке и Приједора, а шести, седми, осми и девети ешалон од кадета 19. класе Полицијске академије.

У свечаном дефилеу учествовао је ешалон Борачке организације Републике Српске, ешалон мјешовите мирнодопске јединице Ветерана Републике Српске, а у једном строју су били очеви, синови и кћери Републике Српске.

Од Трга Републике до Трга Крајине дефиловао је и ешалон Савеза ратних војних инвалида, студенти Републике Српске који су носили велику заставу Републике Српске, ешалон Републичке управе цивилне заштите са специјализованим јединицама, ешалон професионалне територијалне ватрогасне јединице Бањалука, те представници спортских клубова, цивилних институција, организација и удружења.

Обиљежавање Дана Републике Српске почело је програмом за дјецу, односно информативно-забавном представом у Дјечијем позоришту Републике Српске. Затим су додијељена одликовања заслужним институцијама и појединцима у Палати Републике.

Додјела одликовања (Фото: РТРС)

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је да је Република Српска држава српског народа, али да је увијек спремна да прихвати све оне који желе да живе овдје поштујући њене институције.

- Република Српска је довољно широка и јака да прихвати све оне које желе да живе на њеној тероторији и прихвате њене вриједности - рекао је Додик.

Предсједник Српске одликовао је бившег предсједника Србије Томислава Николића Орденом Републике Српске на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Србије, Републике Српске и других држава и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији у послијератном развоју Републике Српске.

Додик одликовао Николића (Фото: РТРС)

Николић је, након што је примио одликовање, рекао је да се 27 година бавио политиком и да је, између осталог, био предсједник Србије.

- А за предсједника Србије два највећа изазова су Република Српска и Косово и Метохија. Ако је пут да се Српска и Србија приближе и уједине једна другој ваша самосталност, онда вам од срца желим да се то и догоди. - рекао је Николић.

Додао је да је Српска свих ових претходних година била на искушењима, нарочито за вријеме рата.

- И када остарим и не будем у могућности да будем са вама овдје, овај орден ће ме усправити у знак поштовања и љубави према Српској - рекао је Николић.

За нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Аустрије и Републике Српске, као и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији у послијератном развоју Републике Српске, предсједник Српске одликовао је Ханса Кристијана Штрахеа, вицеканцелара и лидера Слободарске партије Аустрије, Орденом Републике Српске на ленти. Одликовање је у име Штрахеа преузео замјеник градоначелника Беча и потпредсједник Слободарске партије Јохан Гуденус.

Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем за рад и изванредне заслуге у послијератном развоју Републике Српске, учвршћењу мира и међународне сарадње, за резултате и достигнућа од ширег значаја и размјера у афирмацији Републике Српске, Додик је одликовао Марка Павића, бившег градоначелника Приједора, Мићу Мићића, градоначелника Бијељине и Емира Кустурицу, прослављеног српског филмског редитеља. 

Марко Павић је изразио захвалност народу и Војсци Републике Српске који су створили Републику.

- Ова одликовања имају већу тежину, јер се додјељују поводом Дана Републике и имамо додатну обавезу да се боримо за Републику Српску и да памтимо оне који су живот дали за њу - рекао је Павић.

Кустурица се, након што је примио одликовање, захвалио предсједнику Српске и честитао грађанима и званичницима Дан Републике, рекавши да је сјећање база српског народа и Републике Српске, те да наша идеја о слободи треба да се пројектује и на очувању језика.

Он је рекао да велике силе већ седам вијекова проводе геноцид над српским народом.

Орденом заставе Републике Српске са сребрним вијенцем за рад и изванредне заслуге на учвршћивању мира и међународне сарадње између Аустрије и Републике Српске, као и за личне резултате и достигнућа, чији значај има размјере и допринос афирмацији Републике Српске, предсједник Српске одликовао је Јохана Гуденуса, замјеника градоначелника Беча. 

Поводом Дана Републике Српске у Административном центру Владе Српске уприличен је свечани пријем који је организовао предсједник Републике Милорад Додик.

Након прославе Дана Републике за бројне госте и званичнике, славље је настављено концертом у Бањалуци на Тргу Крајина. Прва је наступила група Траг, а за њом и Биљана Крстић и група Бистрик. Допринос су дали и они који су протеклих 26 година ставарали поп-рок сцену Републике Српске - Група Балкан експрес и Миро Јањанин. 26. рођендан Републике Српске завршен је спектакуларним ватрометом тачно у поноћ.

Република Српска је основана 9. јануара 1992. године као Република српског народа у БиХ. Основали су је посланици Скупштине српског народа у БиХ, након што су прегласани у кључним питањима у Скупштини БиХ која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.