latinica  ћирилица
18/04/2018 |  19:38 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

Трамп није одбио да тражи одобрење Конгреса за нападе

Пентагон је негирао извјештаје да је предсједник САД Доналд Трамп одбио позив америчког министра одбране Џима Матиса да тражи одобрење Конгреса САД за вршење ваздушних напада у Сирији.
Доналд Трамп - Фото: Screenshot/YouTube
Доналд ТрампФото: Screenshot/YouTube

"Њујорк тајмс" је пренио да је Матис вршио притисак на Трампа како би од Конгреса добио "зелено свјетло" пред испаљивање посљедњих пројектила на три мете повезане са програмом хемијског оружја сиријског предсједника Башара ел Асада у петак, 13. априла.

Према наводима америчке агенције, Матис је са Трампом одржао низ састанака и извршио на њега притисак како би добио одобрење Конгреса САД, наглашавајући потребу да се повежу војне операције са подршком јавности.

Из канцеларије портпарола Пентагона Дејне Вајт је саопштено да су наводи о вршењу притиска на предсједника САД "очигледно лажни".

Званичник Пентагона је за АФП изјавио да није било дебате и да су се сви сагласили да Трамп има довољно овлашћења да изврши нападе.

Британске и француске снаге су током протеклог викенда лансирале више од стотину ракета са бродова и летјелица на главна постројења за производњу хемијског наоружања у Сирији.