latinica  ћирилица
19/06/2018 |  11:03 | Аутор: РТРС

Обавјештајне агенције БиХ у служби радикалног ислама: Операција Џамијска рута

У посљедњем извјештају Стејт департмента за 2017. годину стоји да на тлу Босне и Херцеговине несметано дјелује чак 21 параџемат, у којима се окупљају вехабије и поборници радикалног исламског учења. Они упорно одбијају да се приклоне Исламској заједници у БиХ, па дјелују самостално и углавном у срединама у којима је у успону радикални исламизам.
Џамијска рута - Фото: РТРС
Џамијска рутаФото: РТРС

Овај податак не забрињава само америчку администрацију, већ и Европу која све отвореније говори о новој "џамијској рути" новог таласа избеглица са Блиског истока.

Стручњак из области борбе против међународног тероризма Џевад Галијашевић истиче да су управо поменути параџемати главне "тачке" у акцији извлачења џихадиста, припадника војске Исламске државе из Сирије, Ирака и Авганистана.

- Запад оправдано апострофира "џамијску руту" као најопаснији моменат ове године када је ријеч о миграцији људи са Блиског истока. Међутим, оно што не жели да се саопшти је да су параџемати у БиХ већ означени пунктови за све бивше припаднике Исламске државе и Ал Каиде који беже из поражених дијелова некадашње Исламске државе у Сирији, Ираку и Авганистану. Постоји већ јасно разрађен план по коме су ове заједнице одређене како би се ти исламисти збринули, а затим пребацили на "прву линију фронта" у Европи. Ово је тренутно највећа безбједносна пријетња Европи и Запад је тога свјестан - истиче Галијашевић.

Радикализам расте
Он је у књизи "Епитаф за Босну" објављеном крајем прошле године до у детаља објаснио не само овај, већ и многе друге феномене везане за нарастајући радикални исламизам у БиХ.

"Вести" преносе најзанимљивије дијелове из ове књиге, у којој су сажети добро чувани подаци о везама између самог врха обавјештајних служби БиХ и терористичких организација по свијету, укључујући и Исламску државу и Ал Каиду.

"Мада су ове двије организације у Сирији и Ираку у непријатељским односима, оне у Босни наступају заједно у усаглашено са политичким системом који контролише СДА Бакира Изетбеговића. Све акције које Ал Каида и Исламска држава предузимају у БиХ или из ње имају контраобавјештајну заштиту политичког и безбједносног апарата у БиХ", тврди Џевад Галијашевић у уводу своје књиге "Епитаф за Босну".

Под маском фондација
Савјет безбједности УН, у консолидованом извјештају о тероризму, терористичким организацијама и терористима из октобра 2016. апострофирао је Босну због дјеловања организација и њихових организационих делова директно повезаних са терористичком мрежом ДАЕШ и Ал Каиде, наводи Галијашевић. Ово су те организације: Al Furljan, Al Haramain i Al Masjedal-Aljsaćarit foundation, Al Haramain islamic foundation, Benevolence international foundation, Bosanska idealna futura, Global relief foundation i Taibah international.

У Европи 5.000 џихадиста
Избјегличка криза и даље је главна тема за Европску унију, али и за безбједносне службе ЕУ, јер се оправдано сумња да је са стотинама хиљада миграната са Блиског истока, у Европу стигао и значајан број припадника Исламске државе.

Управо на ту чињеницу указује Роб Вајнрајт директор Еуропола. Он је објаснио да се новим таласом избјеглица може очекивати најмање 5.000 бораца који се враћају у Европу са ратишта Сирије и Ирака те да они представљају највећу пријетњу по мир и стабилност Европе.

- У Босни и Херцеговини не постоји политика кажњавања терориста него ослобађања терориста јер Тужилаштво БиХ са суспендованим главним тужиоцем и СДА кадровима попут Алене Курспахић на челу дисциплинског уреда, СИПА са Перицом Станићем, ОБА са Османом Мехмедагићем Осмицом и Министарство безбједности са Драганом Мектићем обмањују цјелокупну Европску јавност, како се у БиХ води борба против тероризма и да је БиХ поуздан партнер у тој борби - наводи Галијашевић.

Прљаве банке
Џевад Галијашевић износи шокантну тврдњу да се кроз легалне токове у БиХ финансирају не само вехабијске заједнице већ и слање ратника у Сирију, Ирак и Авганистан.
- Чија је Вакуфска банка (удружена са Депозитном банком и УПИ банком) ако није у већинском власништву Јасина ел Кадија и Шафика Ауада, милионера, спонзора тероризма и велетрговаца оружјем. Шта се дешава у тој банци, у којој свој комад колача има и радикални вехабијски имам џамије Краљ Фахд, Незим Халиловић Мудерис?! То прљаво прање новца због финансирања терористичких организација и терористичких активности, прљавих банака и фондација које томе служе то се не помиње због СДА - тврди Галијашевић у својој књизи "Епитаф за Босну". Ове наводе још нико није демантовао.

Извор: Vesti-online