latinica  ћирилица
19/06/2018 |  11:30 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Приједор: "Галерија 96" промијенила име у "Галерију Сретена Стојановића"

Приједорска "Галерија 96" убудуће ће носити име чувеног вајара и ликовног умјетника, Сретена Стојановића, брата чувеног хероја с Козаре, Младена Стојановића. Одлуку о измјени имена у "Галерија Сретен Стојановић", усвојили су одборници на сједници приједорског локалног парламента. Сретен Стојановић био је врхунски европски вајар и члан Српске академије наука и умјетности.

Након 18 година, приједорска "Галерија 96", мјесто богатих културних дешавања, убудуће ће носити име истакутог приједорског вајара и ликовног умјетника, Сретена Стојановића, који потиче из чувене породице Стојановић. Преименовање Галерије која ће убудуће носити име умјетника богате биографије, чувеног професора и члана Српске академије наука и умјетности, подржали су приједорски сликари.

"То је нешто што се наметнуло као логично, јер у нашем граду немамо много таквих величина у разним областима живота, а умјетности поготово. Сретен је био велико име у српској историји", истакао је Борис Еремић, предсједник Удружења умјетника.

Од оснивања, у приједорског Галерији организовано је око 180 изложби и 400 концерата врхунских умјетника, као и бројне књижевне вечери. Одлука о измјени имена представа дуг према овом великом умјетнику.

"Како је Андрић написао - човјек је дужан завичају. Сретен Стоајновић се одужио свом завичају, а и завичај њему. Овим гестом покушавамо да се одужимо добром, великом Сретену Стојановићу - вајару, сликару, цртачу, ликовном критичару, књижевнику, оснивачу београдске Ликовне академије", каже Тихомир Илијашевић, директор галерије.

Приједор, одакле је потекло чак стотинак ликовних умјетника, зову још и „градом сликара“. Почетком септембра, Приједор ће добити шести мурал. Пројекат „Приједор, град мурала“ умјетници сматрају најзначајнијим културно-туристичким брендом града на Сани.