latinica  ћирилица
19/06/2018 |  13:03 | Аутор: СРНА

У недјељу бесплатан превоз на обиљежавање пробоја Коридора

Град Бањалука организује у недјељу, 24. јуна, бесплатан превоз грађана на Дуге њиве код Модриче, поводом обиљежавања Видовдана и 26 година од пробоја Коридора.
Бањалука -
Бањалука

Полазак три аутобуса планиран је у 6.30 часова са старе аутобуске станице, а повратак је предвиђен по завршетку обиљежавања, истог дана у поподневним часовима, саопштено је из Градске управе.

Централна манифестација обиљежавања 26 година од пробоја Коридора биће одржана у недјељу на Дугој Њиви код Модриче у организацији Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја.

Програмом обиљежавања манифестације, који је усвојио Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, у 9.00 часова предвиђено служење свете архијерејске литургије у Манастиру Светог великомученика цара Лазара на Дугој Њиви, а у 11.00 часова на спомен-обиљежју погинулим борцима у операцији "Коридор" биће служен парастос и положени вијенци.

Од 12.00 часова предвиђено је обраћање званичника и културно-умјетнички програм, у којем ће учестовати глумци Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке и хор "Вила" из Приједора.

Војна операција пробоја Коридора трајала је од 14. до 28. јуна 1992. године на просторима цијеле Посавине, чиме је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.

У акцији "Коридор 1992", која је означена као судбоносна, погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца Министарства унутрашњих послова Републике Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине. Рањено је 1.918 бораца.

Овом битком ослобођени су Дервента, Модрича, Оџак и Брод, након чега је успостављена копнена веза са осталим дијелом територије Српске и са Србијом.

Комплетна војна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву у Броду.

Акцију "Коридор 1992" извеле су здружене јединице Војске Републике Српске и Српске Војске Крајине против војних и паравојних снага муслиманско-хрватске коалиције.