latinica  ћирилица
19/06/2018 |  14:03 | Аутор: СРНА

Вишковић: У редовној процедури о измјенама Закона о кривичном поступку

Шеф посланичког клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић рекао је да овај клуб нема ништа против да се у редовној процедури и у стручној анализи разговара о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку Републике Српске, које је предложила опозиција.
Радован Вишковић (Фото: Dejan Božić / RAS Srbija) -
Радован Вишковић (Фото: Dejan Božić / RAS Srbija)

"Не вјерујем да се овај закон може уградити на овакав начин и мислим да би тек онда ушли у потпуни правни хаос у Републици Српској", изјавио је Вишковић данас новинарима у Бањалуци, након што је скупштинска већина одбила да се у дневни ред по хитном поступку уврсте приједлози измјена и допуна Закона о јавним тужилаштвима и измјена закона о Кривичном поступку Републике Српске.

Вишковић је додао да се овдје само једним чланом покушава извршити промјена Закона о Кривичном поступку Републике Српске на начин да се врати пракса која је уведена 2003. године.

"Тадашња власт у Републици Српској је прешла на концепт судске истраге и избацила подносиоца истраге из самог судског процеса, а сада овом измјеном и допуном желе да врате институт подносиоца истраге који би се у одређеном моменту укључио у истрагу", појаснио је Вишковић.

Према његовим ријечима, може се промијенити члан 29, али се тиме неће ништа десити.

"Ништа се неће десити јер исти такав члан донесен је на нивоу Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ, који штити судије и тужиоце које они бирају", каже Вишковић.

Говорећи о случају "Драгичевић", Вишковић је рекао да је, нажалост, цијели овај случај злоупотријебљен, истичући да би као човјек који има дјецу волио да се коначно изађе у јавност са тим шта се десило и да се стави тачка на тај случај.

"Зашто се бјежало на закључцима Анкетног одбора када је представник СНСД-а Драго Калабић тражио да се рад Анкетног одбора продужи на још мјесец дана, да би се саслушали неки људи који имају информације везано за то", упитао је Вишковић.

Вишковић је рекао да је Тужилаштво на потезу да каже шта се тачно десило и да изађе са информацијом у јавност поводом овог случаја, додајући да ће то и захтјевати када се буде расправљало у парламенту Српске о раду Анкетног одбора о овом питању.

"О овом случају треба да се изјасне тужиоци, а не Народна скупштина и народни посланици", закључио је Вишковић.