latinica  ћирилица
19/06/2018 |  15:36 | Аутор: БЕТА

Србија не може сама рјешавати мигрантски кризу

Србија није у потпуности задовољна како функционише ситуација и не може бити сама у рјешавању мигрантске кризе, јер ниједна земља не може да ријеши проблем.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

То је поручио министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, у Бриселу на састанку о миграционој ситуацији на западном Балкану.

УИз ресорног министарства је саопштено, да је Стефановић на састанку са својим колегама из региона, те Димитрисом Аврамопулосом, задуженим за миграције, и Џулијаном Кингом, задуженим за безбједност, подсјетио да мигранти у Србију долазе с територије Европске уније - из Грчке и Бугарске.

"За Србију је важно да Европа разумије наше проблеме и чињеницу да не можемо бити усамљени у рјешавању ове кризе. Србија није земља која може самостално да ријеши овај проблем, као што не може ниједна друга земља", рекао је Стефановић.

Министар је указао да је "важно да појачамо капацитете наше полиције и да јачамо ресурсе за заштиту државне границе, као и сарадњу с другим земљама кроз заједничке патроле и размјене података. Све то остају приоритети и у наредном периоду, као и јачање регионалне сарадње".

Стефановић је захвалио Европској комисији и њеној граничној служби Фронтекс, који су били партнери Србије током рјешавања проблема ирегуларних миграција.

"Настављамо да тражимо рејшења, пошто нисмо у потпуности задовољни како данас функционише ситуација. За Србију је важно да се њени грађани осећају безбједно и Министарство унутрашњих послова уложиће сваки неопходни напор да људи који живе у нашој земљи осјећају потпуни мир и сигурност, а да се питање ирегуларних миграција рјешава у партнерству са свим земљама Европе", рекао је Стефановић.