latinica  ћирилица
19/06/2018 |  15:41 ⇒ 17:44 | Аутор: СРНА

Од 1. јула право на личну инвалиднину

У Републици Српској ће од 1. јула бити у примјени право на личну инвалиднину, а до краја године радиће се на измјенама законске регулативе, рекао је данас министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић.
Богданић, Сузић и Родић - прес - Фото: СРНА
Богданић, Сузић и Родић - пресФото: СРНА

Богданић је оцијенио да увођење права на личну инвалиднину представља велики помак у области социјалне заштите.

Он је навео да је са представницима савеза и удружења лица са инвалидитетом од јавног интереса, са којима је често разговарано у протеклом периоду, усаглашен став да лична инвалиднина буде уведена одлуком Владе Српске, да за наредних шест мјесеци средства буду обезбијеђена из буџета Владе и исплаћена посредством центара за социјални рад.

Према његовим ријечима, у центрима за социјални рад пријављују се корисници који имају утврђен степен инвалидитета, а нађен је начин и за оне који нису утврдили степен инвалидитета.

- Конструктивним дијалогом нашли смо рјешење које ће бити основ за измјену Закона о социјалној заштити. Очекујем да у 2019. години добијемо квалитетан закон који ће дефинисати ову област - рекао је Богданић новинарима након данашњег састанка у Бањалуци са представницима савеза и удружења лица са инвалидитетом од јавног интереса.

Он је додао да ће нацрт измјене Закона о социјалној заштити бити урађен прије октобра и спреман за скупштинску процедуру.

Богданић је изразио задовољство што су представници савеза и удружења лица са инвалидитетом активно учествовали у доношењу одлуке о праву на личну инвалиднину, али и када је ријеч о закону о знаковном језику који је по хитном поступку ушао у скупштинску процедуру.

- Ово све јесте иницијатива и приједлог предсједнице Владе Републике Српске Жељке Цвијановић која се обавезала да завршимо и овај дио посла када је ријеч о социјалној заштити, односно личним инвалиднинама. Надам се да смо поставили добре основе за будући закон и право које ће законом постати боље регулисано - рекао је Богданић.

Секретар Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске Госпава Рађен Родић рекла је је Влада Српске препознала стварне потребе и тешку ситуацију цивилних лица са инвалидитетом, која ће први пут у Српској имати личну инвалиднину.

Она је истакла да ће се пратити примјена ове одлуке и видјети да ли се може ићи у правцу повећања појединачног износа или обухвата броја корисника.

- Једно од сљедећих права је родитељ његоватељ и имамо обећање да ће се радити на припреми тог права - рекла је Родићева.

Предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић рекао да право на личну инвалиднину представља круну досадашњег залагања да буде обезбијеђен минимум социјалне сигурности и први корак гдје се обезбјеђују конкретна средства за конкретну помоћ крајњим корисницима, лицима са инвалидитетом са најтежим степеном инвалидности, која до сада то право нису имала.

Сузић је навео да се корисници већ од 16. јуна могу обраћати центрима за социјални рад да би се информисали да ли имају право на личну инвалидинину и како да га стекну.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Бранка Сладојевић рекла је да они који испуњавају услове већ могу да поднесу захтјев центру за социјални рад, а захтјев ће бити ријешен у року од 30 дана.

- Ко има спремну документацију и рјешење Фонда ПИО о тјелесном оштећењу може одмах да поднесе захтјев, а право му тече од јула - навела је Сладојевићева.

Према њеним ријечима, за лица са интелектуалним потешкоћама довољно је да су развртана у систему социјалне заштите кроз првостепене стручне комисије, да посједују налаз и мишљење о разврставању и да остварују право на помоћ и његу другог лица.

Сладојевићева је рекла да ће право на личну инвалиднину моћи да остваре и глува лица са тјелесним оштећенима и са степеном глувоће од 90 до 100 одсто.

Одлуком о одобрењу пласмана средстава за унапређење положаја лица са инвалидитетом накнадом за личну инвалиднину, која је објављена у Службеном гласнику Републике Српске, предвиђени су услови за остваривање овог права.

Личну инвалиднину могу добити лица са тјелесним оштећењем од 80 до 100 одсто, са пребивалиштем у Републици Српској, која зависе од помоћи и његе друге особе. Један од услова је и да је оштећење или обољење настало у развојном периоду.