latinica  ћирилица
30/07/2018 |  11:59 ⇒ 18:00 | Аутор: СРНА

Радун: Значајни сусрети Цвијановићеве са особама из Трамповог окружења

Политички аналитичар Бранко Радун оцијенио је да се судбина БиХ и Републике Српске рјешава у Вашингтону, те да су посјета премијера Српске Жељке Цвијановић САД и њени контакти са особама из блиског окружења предсједника САД Доналда Трампа веома значајни.
Бранко Радун - Фото: Novosti.rs
Бранко РадунФото: Novosti.rs

"Веома је значајно што је неко, нарочито премијер Републике Српске, дошао до људи и блиског окружења предсједника САД", рекао је Радун за Срну.

Он је појаснио да Стив Бенон, са којим се Цвијановићева између осталих састала током посјете САД, није само водио кампању актуелног предсједника САД, него је он врло утицајан и близак десном конзервативном политичком спектру и на неки начин идеолог конзервативне Америке.

"У тој идеологији се уклапа њихов однос према Европљанима. Они имају став борбе против радикалног ислама и подршке Европљанима и ту они виде као позитиван пример чак и Републику Српску и њену борбу, што је нама мало познато", рекао је Радун.

Он је указао да је ријеч о прагматичним људима и да нека симпатија не значи много ако нема заједничких интереса, наглашавајући да састанци тог нивоа треба да имају континуитет.

"Не може један састанак са два човека нешто да промени. То је вишегодишњи процес у који би требало да буду укључени заједно Српска и Србија и да логистички наступају у Вашинтону. Потребно је много таквих састанака и тражење заједничког језика, заједничких интереса између Трампове администрације и руководстава Републике Српске и Србије", додао је Радун.