latinica  ћирилица
13/08/2018 |  09:13 | Аутор: СРНА

Зуроф: Европа не смије Хрватима да опрости "Олују"

Директор Центра "Симон Визентал" у Јерусалиму и ловац на нацисте Ефраим Зуроф рекао је да се нада да Европа и свијет неће опростити Хрватској војну акцију "Олуја", те додао да би о Јасеновцу, концлогору из времена Независне Државе Хрватске, требало снимити филм.
Ефраим Зуроф (фото:©Tanjug/ Зоран Жестић) -
Ефраим Зуроф (фото:©Tanjug/ Зоран Жестић)

Зуроф је указао на укоријењено игнорисање истине о усташтву у Хрватској које се посебно односи на догађаје у логору Јасеновац, о којима остатак свијета још не зна довољно.

"О концлогору Јасеновац треба снимити филм за широке масе, јер људи на Западу нису чак имали прилику ни да много прочитају о догађајима у Јасеновцу за вријеме НДХ", рекао је он за "Вечерње новости".

Зуроф је навео да проблем представља то што су овај концлогор ослободили југословенски партизани, а не савезнички војници, што су све жртве биле из Југославије, а већина истраживања и мемоари преживјелих су на српскохрватском а не на енглеском језику.

"Постоје и неслагања између Срба и Хрвата о броју жртава, што људима ван Балкана додатно отежава покушај да спознају обим јасеновачких злочина", рекао је Зуроф.

Коментаришући то што је делегација САД била на прослави "Олује" у Хрватској и да ли је то сигнал да се Европа и свијет спремају да опросте "Олују", Зуроф каже да у овом тренутку то тако изгледа, али се нада да се то ипак неће десити.

На питање како је могуће да у 21. вијеку у неким земљама Европе, попут Хрватске која је чланица ЕУ, још постоје људи који се диве усташким злочинима, Зуроф каже да је то питање за лидере у Хрватској, а посебно предсједника Колинду Грабар Китаровић.

"Многи људи у Хрватској су недвосмислено антифашисти, али проблем је што и даље има много Хрвата који позитивно гледају на усташтво", рекао је он.

Он је подсјетио да је поглавник НДХ Анте Павелић био један од највећих масовних убица Другог свјетског рата, док је надбискуп Алојзије Степинац био његов духовни савјетник.

Зуроф напомиње да је у Јасеновцу у вријеме НДХ почињен геноцид над Србима и Јеврејима, а да је у војној операцији "Олуја" 1995. године протјерано 250.000 Срба.

"Данашња Хрватска настоји да Степинца промовише у свеца, док етничко чишћење слави као побједу уз усташке пјесме", каже Зуроф.

Он је додао да је хрватски фудбалер Лука Модрић можда заиста био најбољи играч посљедњег Свјетског првенства у фудбалу, али је због позивања /контроверзног хрватског пјевача Марка Перковића/ Томпсона да пјева заслужио "црвени картон".

Зуроф је изразио наду да се добри односи Србије и Израела неће нарушити због присуства Израела на годишњици "Олује", те поновио критике због учешћа израелских борбених авиона.

"Није добра порука када авиони ваздухопловства израелских снага учествују на догађају из прошлости у којем су протјеране стотине хиљада људи из својих домова", рекао је Зуроф.

Он сматра да Израел не треба да буде на тај начин укључен у такву политику на Балкану, поготово имајући на уму да до ове године ниједна страна влада није узимала учешће на тим догађајима у Хрватској.

Напомињући да само зна да постоји договор о продаји 12 авиона "Ф-16" Хрватској, Зуроф наводи да не може да вјерује, нити да прихвати да израелско учешће на обиљежавању "Олује" има везе са војном и стратешком сарадњом, нити би то требало тако да буде.