latinica  ћирилица
14/08/2018 |  08:34 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

Русија вољна да се отвори статус Српске

Москва је спремна да подржи Републику Српску да отвори питање свог осамостаљења, нарочито у контексту преговора о коначном рјешењу за Косово и Метохију, пишу "Новости".
Милорад Додик и Сергеј Лавров (Фото: Кабинет Предсједника РС) -
Милорад Додик и Сергеј Лавров (Фото: Кабинет Предсједника РС)

Према сазнањима листа, ову поруку предсједнику Српске Милораду Додику требало би да пренесе руски шеф дипломатије Сергеј Лавров који ће 16. и 17. септембра посјетити Сарајаво и Бањалуку.

Како пишу "Новости", Москва је већ незваничним каналима и Београду и Бањалуци послала сигнал да је са великом пажњом примљен Додиков чврст став да ће, уколико Приштина добије столицу у Уједињеним нацијама или договор око Косова и Метохије буде подразумевао било који слицан аранжман и Српска кренути путем осамостаљивања.

Лист напомиње и да ће се долазак Лаврова у Бањалуку поклопити са разговорима које ће предсједник Александар Вучић 15. септембра водити у Москви са руским предсједником Владимиром Путином.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за "Новости", да нема сумње да ће Русија подржати тежње Бањалуке да тражи столицу у УН, уколико коначно рјешење за КиМ буде водило у том правцу.

- Из званичне Моске у више наврата су стизале поруке да рјешавање косовског питања не може бити специфичан случај, већ једна врста модела за будућност. Долазак Лаврова у Бањалуку је још један сигнал да Москва и Србију и Српску доживљава као стратешке партнере на Балкану, а такође и демонстрирање подршке Додику, који је за Русију гаранција да БиХ неће ући у НАТО.

За др Слободана Зечевића, научног сарадника на Институту за европске студије, Русија увијек жели да пружи добре "услуге" Србији и Српској, када је ријеч о српским интересима.

- И сад је за очекивати да ће Москва међународним партнерима, а посебно САД, пренијети неке наше ставове и рјешења, прије свега око косовског питања. Потребно је прво затворити ову тему, па онда евентуално отварати друга важна питања, као што је ситуација у БиХ у глобалу. Русији такође одговарају и јаке Србија и Српска.

Али управо ове везе и релације изазивају велико подозрење међу западним силама и подижу нервозу њихових представника у БиХ, који на све начине покушавају да "дисциплинују" Додика и ослабе напоре Русије да ојача своје присуство у региону.

И док ће боравак Лаврова у Бањалуци, гдје ће заједно за Додиком поставити камен темељац за Руско-српски православни центар и храм, протећи у пријатељској и свечаној атмосфери, одлазак руског шефа дипломатије у Сарајево могао би да има и непријатне теме за дипломатију БиХ.

Извор: novosti.rs