latinica  ћирилица
14/08/2018 |  10:04 | Аутор: СРНА

ЦИК БиХ: Изван БиХ моћи ће да гласа 77.584 бирача

На предстојећим општим изборима у БиХ право гласа путем поште или у дипломатско-конзуларним представништвима имаће укупно 77.584 бирача, саопштено је из Централне изборне комисије БиХ.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

ЦИК је на јучерашњој сједници донио одлуку којом се одбија упис у извод из централног бирачког списка за гласање изван БиХ за 9.136 бирача, јер нису испуњени законом прописани услови - недостаје доказ о идентитету, недостаје доказ о држављанству, недостаје доказ о пребивалишту, нечитка пријава и друго или већи број пријава /осам и више/ садржи идентичну адресу у иностранству.

Жалбе на наведену одлуку, која је објављена на веб-страници ЦИК-а, могу се
поднијети Апелационом одјељењу Суда БиХ путем Централне изборне комисије БиХ до 15. августа до поноћи, саопштено је из ЦИК-а.

Централна изборна комисија БиХ позива бираче који су поднијели пријаву да гласају изван БиХ да посјете њихову веб-страницу и провјере статус њихове
пријаве и евентуално искористе могућност подношења жалбе.

Бирачи изван БиХ који су пријаве за регистрацију доставили изван рока или им је пријава одбијена, уколико имају важећу ЦИПС-ову личну карту бирачко право могу остварити у БиХ на дан избора 7. октобра.

Знатан број бирача је доставио двије или више пријава са различитим адресама у иностранству.

"ЦИК БиХ је узела у обзир посљедњу наведену адресу, зато позивамо све бираче изван БиХ да провјере адресу на веб-страници ЦИК-а БиХ и уколико је невалидна адреса да то одмах пријаве путем мејла пријавапп@избори.ба, а најкасније до 15. августа до поноћи", наводи се у саопштењу.

ЦИК је објавио нови преглед овјерених кандидатских листа и кандидата, али овог пута по нивоима власти и по изборним јединицама.

Из ЦИК-а поручују да ће преглед одражавати дио садржаја гласачких листића који се односи на редослијед политичких субјеката и кандидата, те позивају политичке субјекте и кандидате да још једном провјере своје податке и да евентуалне техничке грешке доставе у наредна 24 часа.