latinica  ћирилица
14/08/2018 |  10:43 | Аутор: СРНА

ФЗЗ РС: Од сутра на рецепт доступно 20 нових лијекова

Фонд здравственог осигурања Републике Српске уврстио је на листу лијекова који се издају на рецепт 20 нових лијекова, који ће од сутра бити доступни осигураницима.
Апотека - Фото: РТРС
АпотекаФото: РТРС

Ријеч је лијековима за кардиоваскуларна, плућна, бубрежна и друга најчешћа обољења и већина лијекова је уврштена на листу А, што значи да ће осигураници за њих плаћати партиципацију од 10 одсто или неће плаћати ништа уколико су ослобођени плаћања партиципације.

"На листу А уврштени су и лијекови за аутоимуне болести, бубрежну инсуфицијенцију, астму и друге болести", саопштено је из Фонда.

У саопштењу се додаје да су на листи А и нови облици и дозе лијека "такролимус" - таблете које користе лица са трансплантираним органима, а цијена овог лијека је 251 КМ.

"До сада су овај лијек осигураници морали плаћати сами, а од сутра, будући да је ова категорија осигураника ослобођена плаћања партиципације, неће плаћати ништа, јер ће га у потпуности финансирати Фонд здравства", наводи се у саопштењу.

Лијекови за кардиоваскуларна обољења, превенцију можданог удара, шизофренију, те инконтиненцију уврштени су на листу Б, тако да ће сви осигураници умјесто пуне плаћати 50 одсто њихове цијене.

"То, такође, представља значајну уштеду за осигураника, јер, примјера ради, лијек за превенцију можданог удара који је сада уврштен на листу Б кошта 118 КМ, а осигураници ће га на рецепт моћи подићи за 59 КМ", напомињу у Фонду.

У Фонду наводе да поједини уврштени лијекови спадају у лијекове новије генерације, попут терапије за шизофренију и биполарне поремећаје.

Осим нових лијекова који ће осигураницама бити доступни од сутра, у Фонду наглашавају да ће од краја августа осигураници у апотекама на рецепт моћи подићи и нове инсулине који су, такође, уврштени на листу, а њихова набавка је у току.

"Увођење нових лијекова на листу оних који се издају на рецепт наставак је унапређења доступности лијекова за наше осигуранике, будући да је недавно Фонд и на болничке листе уврстио 16 нових лијекова. Међу њима су и најсавременији иновативни лијекови за лијечење меланома, као и имунотерапија која ће по први пут у Српској бити доступна обољелима од карцинома плућа", додаје се у саопштењу.