latinica  ћирилица
14/08/2018 |  10:50 ⇒ 11:05 | Аутор: СРНА

Министарство безбједности за путне трошкове потрошило више од 280.000 КМ

Министарство безбједности БиХ потрошило је прошле године 316.586 КМ за путне трошкове /34.145 КМ у БиХ и 282.441 КМ у иностранству/ и они су за шест одсто или 19.552 КМ већи у односу на 2016. годину.
Сарајево - Парламент БиХ - Фото: РТРС
Сарајево - Парламент БиХФото: РТРС

У извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ наводи се да су анализом појединих налога за службена путовања уочена кашњења у правдању појединих налога за службена путовања, напримјер службено путовање отказано, а подигнута аконтација правдана у року од два мјесеца.

Уочен је велики несразмјер у подигнутим износима аконтација службених путовања у односу на реализоване трошкове.

Тако је за учешће на радионици у Бечу у трајању од три дана подигнута аконтација од 1.400 КМ, иако је у позивном писму наведено да ће организатор сносити све трошкове у износу од 1.500 евра за сваког учесника.

Ревизори су уочили да се у интерној евиденцији путних налога за одређена путовања, под сврхом путовања често наводи термин "службено", а такође, одређена путовања су одобрена у термину дужем од термина трајања догађаја који је повод службеног путовања.

Препорука Министарству јесте да обезбиједи досљедну примјену прописа у вези са службеним путовањима у дијелу који се односи на правдање налога у прописаним роковима, те да је потребно, приликом одобравања службених путовања у иностранство, а с циљем транспарентног управљања јавним средствима, висину аконтација одређивати у складу са планираним активностима. Потребно је унаприједити интерне контроле у погледу попуњавања путних налога.

Овом министарству се препоручује да унаприједи систем интерних контрола приликом попуњавања путних налога за службена возила, као и приликом сачињавања евиденција аутогума за службена возила, да би садржавале транспарентне податке на основу којих се врше одговарајуће радње.

Препорука је упућена јер је анализом документације кориштења службених возила у Министарству уочено да се у појединим налозима за службена возила, за "локо" вожњу евидентирају знатне километраже, више од 100 километара дневно.

Систем интерних контрола у погледу замјене гума није на задовољавајућем нивоу, јер се ревизори нису увјерили да постоје свеобухватне евиденције на основу којих се провјерава стварно стање гума и у складу с тим врши одговарајућа замјена.

Не изражавајући резерву на мишљење о усклађености, Канцеларија за ревизују скреће пажњу на Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста, јер није усклађен са важећим одлукама Савјета министара.

Такође, систем финансијског управљања и контроле није имплементиран у складу са важећим прописима, интерна ревизија није успостављена у складу са важећим прописима, а уочени су недостаци и слабости у провођењу поступака јавних набавки.