latinica  ћирилица
14/08/2018 |  11:44 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

Ћорић: Јединствена прилика за исправљање неправде према Србима

Предсједник Градског одбора СНСД-а Бијељина Недељко Ћорић оцијенио је да сједница Народне скупштине Републике Српске о извјештају о Сребреници, сазвана на иницијативу предсједника Српске Милорада Додика, представља јединствену прилику да се почне са исправљањем највеће историјске неправде учињене над српским народом.
Предсједник ГО СНСД Бијељина Недељко Ћорић - Фото: СРНА
Предсједник ГО СНСД Бијељина Недељко ЋорићФото: СРНА

Ћорић је у писаној изјави медијима позвао посланике опозиције у Народној скупштини Републике Српске да покажу достојанство и одговорност у овом значајном историјском тренутку за Српску.

Он је истакао да је Народна скупштина највише законодавно тијело Српске и као таква има и највећи демократски легитимитет и мандат да буде носилац ове активности у коју треба да се укључе сви актери друштва, од академске заједнице, удружења грађана, до невладиног сектора и међународних експерата.

Највећа одговорност је, напомиње Ћорић, свакако на политичарима, посланицима који су од грађана добили мандат да их заступају и представљају.

Он каже да је сигуран да је огромна већина грађана свјесна да је спорни извјештај о Сребреници пун мањкавости и нетачности, да је рађен под притиском и да је као такав погубан по углед и поштовање Републике Српске и српског народа.

"Зато данас ниједан посланик, био власт или опозиција, нема право да се оглуши и остане нијем на ово питање и мора заузети јасан и недвосмислен став који ће ићи у правцу приједлога предсједника Додика да се извјештај измијени и доради у смислу историјске тачности и утемељености на чињеницама и истини", истакао је Ћорић.

Ћорић, који је и носилац листе СНСД-а за Народну скупштину Републике Српске у изборној јединици шест, додао је да ово питање превазилази изборну реторику и да је важније од дневнополитичких тема и, како каже, препуцавања.

"Свима, па и опозицији, јасно је да ово није предизборна кампања и да је ово тема која нам као Демоклов мач виси над главом готово 15 година. Њихови изговори како не желе сада да подрже ову иницијативу због изборне кампање су управо то - изговори које је лако прозријети. Плашим се да су својим недоласком на јучерашње консултације код предсједника Додика још једном показали и доказали да не смију да подигну главу од својих страних ментора и бошњачких партнера из Сарајева", упозорава Ћорић.

Ћорић је изразио наду да, иако је управо због пробошњачке политике много часних људи напустило СДС и ПДП, у њиховом редовима ипак још има "макар трунка части и образа да се данас понашају достојанствено и одговорно те да ће конструктивно допринијети засједању Народне скупштине Републике Српске".

У Бањалуци је у току посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће бити разматрана Информација о извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године.

Сједници присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади Српске и директор Републичког центра за истраживање ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић.