latinica  ћирилица
14/10/2018 |  11:53 ⇒ 20:06 | Аутор: СРНА

Освештани темељи храма у оквиру Центра за обуку у Залужанима (ФОТО)

Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем освештао је данас темеља Цркве Светог архангела Михаила у оквиру комплекса Центра за обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске у Залужанима код Бањалуке.
Освештани темељи Цркве Светог архангела Михаила - Фото: СРНА
Освештани темељи Цркве Светог архангела МихаилаФото: СРНА

Овом свечаном чину присуствовали су министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, директор Полиције Српске Дарко Ћулум, савјетник предсједника Српске Синиша Каран, министар науке и технологије Ален Шеранић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић и друге угледне званице.

У Бањалуци је у априлу ове године отворен Центар за обуку МУП-а у бившој касарни у Залужанима, за који је Влада Српске издвојила више од шест милиона КМ.

Центар се простире на око 50 хектара земљишта, служи за обуку полиције Српске и у њему је смјештено више организационих јединица ресорног министарства.

Освештани темељи Цркве Светог архангела Михаила (Фото: СРНА)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да ће у спомен-храму Светог архангела Михаила у оквиру комплекса Центра за обуку МУП-а Српске у Залужанима код Бањалуке, чији су темељи данас освештани, бити уписана имена 782 припадника Министарства који су дали своје животе у борби за Републику Српску.
"На тај начин ми испуњавамо своју дужност према њима и захваљујемо им се тиме што ћемо их увијек помињати и никада нећемо заборавити оно што су урадили за свој народ и своју земљу", рекао је Лукач новинарима након освештања темеља храма.

Када је ријеч о Центру за обуку МУП-а Српске, Лукач је рекао да је у току радови на пет или шест објеката који су у завршној фази.

"Иако има још посла, доста тога је до сада урађено. Ове године биће уложено око 10 милона КМ, које је обезбиједила Влада Републике Српске", рекао је Лукач.

Он је истакао да ће Српска добити савремени Центар, у којем ће полиција, од специјалних до јединица за подршку, посебних снага, те редовне полиције, радити обуку како би се оспособила за све предвиђене задатке.

Лукач је рекао да је циљ да Српска има оспособљену полицију, те напоменуо да Министарство ради и на подмлађивању кадра.

"У протеклих неколико година из наше Полицијске академије изашло је око 790 нових младих полицајаца и то је респектабилан број нових младих снага, које ће наставити да раде на безбједности грађана на нашим улицама", рекао је Лукач.