latinica  ћирилица
14/10/2018 |  17:54 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Бахати општински службеници нова препрека у остваривању права - жене жртве ратне тортуре огорчене!

Тек што је ступио на снагу Закон о заштити жртава ратне тортуре, жене - жртве рата суочиле су се с непријатностима службеника у појединим општинама. У протекла три дана у Удружење жена жртава рата стигло је 15 притужби на рад службеника у Зворнику, Братунцу и Шамцу.

Драгица Видаковић из Гребница, која је у логору у Оџаку доживјела тешко злостављање и свакодневно малтретирање, сада се суочава с новим непријатностима - службеници у локалној админиситрацији саопштили су јој да неће остварити права из Закона о заштити жртава ратне тортуре.

"А ми које смо биле тучене, затваране, гледале своје кад су их убијали, кад су их изводили, кад су нестајали, кад су их у декама закопавали које смо тражили по Дубици и Новом Граду", рекла је Драгица Видаковић из Гребнице.

"Почели су причати прво како ми немамо никаква права и да ми то нећемо ни остварити и да је то само некакав закон који је пред њима и да у том закону и не пише да ми то можемо осим тог лијечења које су навели", додала је Љубица Горановић из Доње Дубице.

Према закону, жене које су биле жртве ратне тортуре имају право на здравствено осигурање, бањско лијечење, инвалиднину или мјесечну новчану накнаду, што ће према документацији коју доставе утврдити комисија, а не шалтерски службеници - категорични су у Удружењу жена жртава рата.

"Зар неко има право данас кад ради у миру 23 године да каже жени која је преживјела тортуру или која је била са дјецом: 'Џаба ти то предајеш, нећеш ништа остварити'. Ако и неће, то није њено да каже. Њено је да испринта захтјев и да странки", нагласила је предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић.

Чланице Удружења жена жртава рата подручја Посавине, данас су упознате са свим одредбама Закона и процедуром за остваривање права, уз позив женама на стрпљење и истрајавање у својим захтјевима. 

"Иза нас стоје инстутуције и то је врло озбиљно, инстутуције Републике Српске и оне су нам дале закон. Република Српске је дала закон, не може то неко локални и успут да руши. Жене да сада на почетку примјене закона да покажу стрпљење, ако и добију од првостепеног органа одбијеницу, у року од 15 дана могу да шаљу жалбу, а тад ће већ доћи у инстутуције", објаснила је Рајилић.

Процењује се да у Републици Српској има око 600 жртава ратне тортуре, које су Законом распоређене у три категорије жртава сексуалног насиља.