latinica  ћирилица
14/10/2018 |  21:28 | Аутор: СРНА

Липтон: Рим треба да поштује европске регулативе

Италија треба да поштује европске буџетске регулативе и ријеши несугласице са Бриселом у вези са већим дефицитом, рекао је данас први замјеник директора Међународног монетарног фонда Дејвид Липтон.

"Према нашем мишљењу, италијанске власти морају да поштују европске регулативе и споразуме. Дискусија у вези са нацртом буџета мора бити вођена између Италије и Европске комисије", истакао је Липтон.

Предсједник Европске централне банке Марио Драги изјавио је јуче да италијански званичници морају престати са преиспитивањем евра и да је неопходно да се примире у својим дискусијама око буџета, јер су већ нанијели штету фирмама и домаћинствима.

Италијанска коалициона Влада одредила је дефицит у буџету за наредну годину од 2,4 одсто што је троструко више него што је претходно најављено. То је изазвало негодовање инвеститора и критике Европске комисије.

Италијанска Влада је објавила да је циљ да дефицит у буџету за наредну годину буде 2,4 одсто од БДП-а, а не 0,8 одсто колико је одредила претходна администрација, те 1,6 одсто колико је препоручио министар економије Ђовани Трија.

Додатни трошкови предвиђени су за смањење година за одлазак у пензију, умањење пореза и раст субвенција за приходе најсиромашмнијих, што су владајуће партије Пет звијезда и Лига обећале прије избора у марту.

Аналитичари наводе да ће већи дефицит представљати проблем за Италију, чија су јавна дуговања међу највишим у свијету и износе око 130 одсто од БДП.