latinica  ћирилица
15/10/2018 |  12:13 | Аутор: Агенције

Нестанак саудијског новинара пријети тржишту нафте

Након што су из САД запријетили санкцијама Саудијској Арабији, аналитичари тржишта нафте упозорили су на могућу кризу када је ријеч о снабдијевању овим енергентом, пишу свјетски медији.

Док се Ријад покушава одбранити од међународног притиска и оптужби да је одговоран за нестанак познатог саудијског новинара Џамала Кошагија, аналитичари упозоравају да би могло доћи до пада глобалних тржишта нафте.

Тржишта су се већ нашла под оптерећењем због америчких санкција Ирану, а наметањем санкција још једном великом извознику нафте ситуација би ескалирала. Саудијска Арабија нашла се претходно под притиском да повећа производњу и испоруку нафте како би се смањила њена цијена, а санкције би додатно погоршале одсутност Ирана с тржишта.

Угледни економиста Роберт Карнел изјавио је како инцидент "отвара нови извор ризика", јер било каква саудијска одмазда вјеројатно ће доћи углавном кроз смањење снабдијевањем нафте и њеним вишим цијенама.

Досадашња политичка реторика из Ријада у вези с оптужбама за убиство новинара, као и политички притисак из САД-а и Европе, већ су додатно придонијели постојећем притиску на цијене сирове нафте.

Односи између Саудијске Арабије и неких дијелова међународне заједнице брзо су се погоршали након настанка Кашогија у, почетком овог мјесеца након посјете саудијском конзулату у Истанбулу.

Саудијска Арабија и даље одбацује одговорност да је одговорна за његов нестанак, док турске власти вјерују да је новинар а убијен у згради конзулата, а тијело му је потом уклоњено.