latinica  ћирилица
15/10/2018 |  15:41 | Аутор: СРНА

Хрватски портали: Гласачи СДА изабрали Комшића

СДА је препустила дио својих гласача Жељку Комшићу, који је тако сакупио довољно гласова да постане хрватски члан Предсједништва БиХ, мада је у предизборној трци тврдио да и није Хрват, наводе десно оријентисани хрватски портали.
Жељко Комшић - Фото: РТРС
Жељко КомшићФото: РТРС


Они указују на чињеницу да су сви остали кандидати из реда сва три народа - Милорад Додик, Денис Бећировић и Фахрудин Радончић освојили више гласова од својих странака, а да је само Шефик Џаферовић, кандидат СДА, добио осјетно мање гласове од своје партије.

Јасно је гдје су "нестали" партијски гласови Џаферовића, наводе портали и проглашавају Комшића за другог бошњачког члана Предсједништва БиХ.

Сам Комшић добио је чак 130.000 гласова више од страначке листе Демократског фронта, коју предводи.

Бошњачке бираче није брига за Комшићеву политичку позицију, већ их је интересовало само да изаберу кандидата који је Хрват по њиховом укусу, наводе портали.

Као разлоге за овако отворено наметање своје опције они наводе страх СДА од промјене америчке позиције у БиХ и прикривену, али јасну антиевропску политику најјаче бошњачке странке, коју много више интересује Анкара од Брисела.

Портали упозоравају да за Хрвате још погубнији сценарио може бити избор за Дом народа Федерације БиХ, који је Уставни суд прогласио неуставним.

Ако дође до избора Хрвата по садашњим принципима, онда би један број хрватских посланика изабраних по "принципу Комшић", односно по вољи Бошњака, могао да запечати потпуно хрватску политку у Федерацији БиХ.