latinica  ћирилица
16/10/2018 |  07:47 ⇒ 08:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Додик: Први потез у Сарајеву биће постављање Кустурице за савјетника

Актуелни предсједник Републике Српске и новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће му први потез у Сарајеву бити именовање редитеља Емира Кустурице за савјетника.
Милорад Додик и Емир Кустурица - Фото: СРНА
Милорад Додик и Емир КустурицаФото: СРНА

Он је у интервјуу за данашње Вечерње новости рекао и да ће му међу првим потезима бити измјена Пословника Предсједништва БиХ, али и постављање заставе Републике Српске у зграду Предсједништва.

- Мој базични кабинет као српског члана Предсједниства биће у Источном Сарајеву, у Аднминистративном центру Републике Српске. Ту ћу обављати своје дужности. Када буду састанци у Предсједништву БИХ, видјећемо. Ако не буде застава Републике Српске у Предсједништву, сједнице ћемо одржавати путем линка - рекао је Додик.

Упитан да ли очекује притисак друга два члана Предсједништва по питању чланства БиХ у НАТО, Додик је рекао да од тога нема ништа, односно да долази у обзир сарадња путем Партнерства за мир.

Он је додао и да намјерава да предложи осталим чановима Предсједништва одлуку да затраже од ЕУ да БиХ добије статус кандидата без обзира на стање у њој, јер би тај статус "умногоме стабилизовао стање".

- Ово је прилика за ЕУ да покаже да се залажу да БиХ буде дио ЕУ. Ово треба да се гледа као молба, а не уцјена - закључио је Додик.

Говорећи о честитки коју је након избора добио од предсједника Србије Александра Вучића, Додик је рекао да му је он поручио да Република Српска и Србија граде још боље односе, као и Србија и БиХ.

- Радујем се томе да БиХ и Србија граде боље односе. БиХ није Сарајево и то свима мора бити јасно. Исто тако БиХ није један члан Предсједништва - рекао је Додик.