latinica  ћирилица
08/04/2023 |  18:36 ⇒ 22:35 | Аутор: РТРС

Бихаћ се суочава са новом мигрантском кризом (ВИДЕО)

Бихаћ се суочава са новом мигрантском кризом. Више стотина миграната враћено је из Хрватске у БиХ, на основу Споразума о реадмисији.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Депортација миграната из Хрватске у БиХ протекле двије седмице је свакодневна. Мигранти не крију да ће поново покушати да се домогну Европске уније.

У МУП-у Унско-санског кантона не искључују могућност да ће, због повећаног прилива миграната, и број кривичних дјела бити повећан. Од тога страхују и грађани и власти Бихаћа.

- Посљедњих дана видљив је повећан број миграната на улицама Бихаћа и то је оно што желимо да надлежне службе ријеше, односно да, ако се људи и враћају у поступку реадмисије, они буду смјештени у за то предвиђене кампове, а прије свега да се растрети Бихаћ, јер није камп Липа једини камп у у БиХ - каже градоначелник Бихаћа Елведин Седић.

И власти Унско-санског кантона захтијевају равномјерну расподјелу миграната у БиХ. Предсједник кантоналне Владе Мустава Ружнић каже да се поводом овог питања обраћао Служби за послове са странцима, Министарству безбједности и Министарству спољних послова БиХ, али да одговоре није добио.

У четири прихватна центра у БиХ тренутно борави 1.300 миграната, од чега је њих 500 у Бихаћу. Служба за послове са странцима ове године прихватила је 1.000 лица, али и одбила 1.700.

- Ова бројка говори да је Служба за послове са странцима радила у складу са законом и складу са Споразмом о реадмисији. Нетачне су информације појединих локалних политичара да Служба са послове са странцима све прихвата - каже директор ове службе Жарко Лакета.

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић каже да су службе безбједности у стању да држе ситуацију под контролом и безбједност на одговарајућем нивоу.

- Од Ружнића очекујем да се суздржи од негативних коментара и да на овај начин не стиче јефтине политичке поене - каже Нешић.

Из Службе за послове са странцима демантују да у Бихаћу бораве мигранти који су пријетња по безбједност. Таква лица, кажу, смјештају се у Имиграциони центар у Источном Сарајеву.