latinica  ћирилица
22/03/2024 |  08:48 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Лес: Курти је нервозан, Лондон неће слати додатне трупе на Космет

Професор Центра за геополитику при Универзитету Кембриџ Тимоти Лес изјавио је да Велика Британија не може себи да приушти да пошаље још трупа на Косово и Метохију што је од Лондона затражио премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти, те је умјесто тога повукла 200 својих војника које је распоредила прошле јесени.
Тимоти Лес - Фото: РТРС
Тимоти ЛесФото: РТРС

Лес је оцијенио да молба Куртија показује његову нервозу јер мисли да се Србија спрема да у једном тренутку силом заузме сјевер Космета.

- Ова молба долази у контексту промјене спољног окружења у којем политика тренутно не иде тзв. Косову на руку - рекао је Лес.

Он је нагласио да је Влада у Приштини претјерала са забраном употребе динара у свакодневним трансакцијама и суочава се са међународном реакцијом која је охрабрила Србију и повећала осјећај нервозе Куртија, иако из домаћих политичких разлога не може да одустане од питања динара.

- Мале су шансе да ће Лондон одговорити на Куртијев захтјев. Британска војска нема довољно особља у тренутку када глобалне тензије расту, а трупе ће можда бити потребне негдје другдје - рекао је Лес за "Блиц".

Курти је позвао јуче Велику Британију да пошаље додатне трупе на Косово и Метохију како би, како је рекао, спријечила рат на Западном Балкану који, према његовим тврдњама спрема Србија.