latinica  ћирилица
25/03/2024 |  08:02 ⇒ 10:25 | Аутор: sputniknews.com

Ђоковићева 418. недјеља на трону

Новак Ђоковић почео је 418. недјељу као најбољи тенисер свијета на АТП листи, а док он одмара Карлос Алкарас, шпански тенисер, у Мајамију покушава да смањи заостатак и приближи се врху.
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/RAY ACEVEDO) -
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/RAY ACEVEDO)

Већ нас је Новак Ђоковић навикао да и док одмара пише рекорде, па је тако случај и овога пута. Српски ас ушао је у 418. недјељу владавине АТП листом, што је тачно дупло више од времена које је Рафаел Надал провео на првом мјесту (209 недјеља).

С обзиром да је мастерс у Мајамију у току ситуација на АТП листи се није мијењала па тако Новак има 9.725 поена, од тога је 50 зарадио у Мајамију, док је иза њега Карлос Алкарас са 8,805 поена.

Српски ас вратиће се на терен у Монте Карлу који ће му бити први турнир на шљаци ове сезоне, али до тад би разлика између њега и Шпанца на АТП листи могла да се смањи.

Алкарас је у Мајамију фуриозан, у треће коло пласирао се побједом над Робертом Барбаљесом Баеном резултатом 6:2, 6:1. Старијем сународнику Карлос није желио да допусти ни најмањи трачак наде.

Уколико би на овом мастерсу Шпанац стигао до титуле, он би само смањио заостатак за Ђоковићем, док му је за прво мјесто потребан и тријумф у Монте Карлу. Ипак, колико год био сјајан у Мајамију Алкарас би могао да наиђе на конкуренцију.

На турниру блиста и Данил Медведев који је већ обезбиједио пласман у осмину финала. Руски тенисер савладао је Британца Камеруна Норија резултатом 7:5, 6:1. Данил није изгубио сет ни у претходном мечу против Мартона Фучовића па је зато јасно да Алкарасу неће бити лако у завршници мастерса уколико дође до сусрета са Русом.

Осим Данила, нема сумње да је пријетња и Јаник Синер, Италијан којег је Алкарас поразио у Индијан Велсу, али који ће у Мајамију тешко дозволити да се то понови.

АТП листа:
Новак Ђоковић (Србија) 9.725
Карлос Алкарас (Шпанија) 8.805
Јаник Синер (Италија) 8.310
Данил Медведев (Русија) 7.765
Александер Зверев (Њемачка) 5.060
Андреј Рубљов (Русија) 4.970
Холгер Руне ( Данска) 3.875
Каспер Руд (Норвешка) 3.560
Хуберт Хуркач (Пољска) 3.370
Алекс Де Минор ( Аустралија) 3.300