latinica  ћирилица
25/03/2024 |  22:14 ⇒ 26/03/2024 | 10:40 | Аутор: РТРС

Терористички напад у Москви повод за појачане безбједносне мјере (ВИДЕО)

Терористички напад који се догодио у Москви повод је за појачане безбједносне мјере, а на уласку у метро налазе се наоружани полицајци, навела је новинарка из Москве Татјана Стојановић у емисији Други угао.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

- Осјећа се да људи не иду толико у тржне центре и за вријеме овог викенда према званичним подацима разних тржних центара у земљи, 30 одсто мање посјетилаца је у Москви док је у осталим градовима Русије 15 одсто мање посјетилаца - наводи Стојановићева.

Када је ријеч о нападачима, Стојановићева каже да становништво вјерује у верзију да је то терористички акт који је преузела Исламска држава из неких својих разлога.

Да је Исламска држава, која је преузела одговорност за напад, творевина англо-америчких обавјештајних служби подсјетио је и поручио политички аналитичар Александар Павић.

- Ја мислим да је ово урађено у смјеру даље ескалације и да иза тога стоји америчка глобалистичка дубока држава. Имамо различите индиције, они немају план Б. Викторија Нуланд је и ове године прије него што је дала оставку, била приморана да да оставку и сама рекал да не постоји план Б - наводи Павић.

Истиче да је исламска држава творевина западних обавјештајних служби, прецизније англоамеричких служби.

- Исламска држава не заступа свјетски ислам, не заступа ни исламске државе. Она је искључиво твревина англоамеричких интереса којима јесте за циљ да сију раздор. Они и даље користе тактику "завади па владај". Имају за циљ да наруше односе Русије и православног свијета и исламског свијеа да би скренули пажњу са све већег сукоба исламског и западног свијета - навео је Павић.

Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске навео је да је тероризам постао прикривено средство политике, те да су сви велики сукоби, нереди и напетости су почеле ради кршења резолуције Међународног споразума.

Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука навео је да користи од терористичкког напада сигурно Украјина и њени савезници. Најпознатији савезници који овај режим и Зеленског држе у животу јесу САД, Велика Британија и Израел.

- Израел је већ почетком самог сукоба послао 2.000 војних стручњака у Кије. Имају дубоке неспоразуме са Русијом и око Газе, Сирије па и Блиског Истока - каже Ћеранић.

Он додаје да имају развијене обавјештајне службе са добром агентуром и комбинаториком за терористике нападе.