latinica  ћирилица
25/03/2024 |  22:36 ⇒ 22:36 | Аутор: СРНА

Песков: Поштовати одлуку о учешћу руских спортиста

Треба поштовати одлуку да руски спортисти могу да учествују на Олимпијским играма у Паризу под неутралним заставама, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/SPUTNIK / KREMLIN POOL)

- Познајем доста спортиста којима је учешће на Олимпијади веома битно. Можда неће имати нову шансу. Зато одлуку да спортисти могу да иду на Олимпијаду треба поштовати - нагласио је Песков.

Према његовим ријечима, веома је важно да међународни спорт не буде талац политици.

Међународни олимпијски комитет /МОК/ саопштио је прошле седмице да руским и бјелоруским спортистима неће бити дозвољено да учествују у традиционалној паради на церемонији отварања Олимпијских игара у Паризу 26. јула, када ће више хиљаде спортиста пловити у чамцима низ ријеку Сену неколико километара према Ајфеловом торњу.

МОК је утврдио процедуру провјере према којој руски и бјелоруски спортисти добијају неутрални статус, са захтјевима који укључују да не смију јавно да подржавају специјалну војну операцију у Украјини, нити да буду повезани са војним или државним безбједносним агенцијама.

МОК је саопштио да очекује да се за Игре у Паризу квалификује 36 неутралних спортиста са руским пасошима и 22 са бјелоруским.