latinica  ћирилица
26/03/2024 |  15:20 | Аутор: СРНА

Олимпијске игре коштаће између три и пет милијарди евра

Олимпијске игре у Паризу ове године коштаће државу између три и пет милијарди евра, изјавио је француски национални ревизор Пјер Московици.
Олимпијске игре (Фото: Tanjug) -
Олимпијске игре (Фото: Tanjug)

- Ми још не знамо тачно колико ће коштати Олимпијске игре. Ми очекујемо да ће коштати између три и четири или пет милијарди евра -  рекао је он за радио Франс интер.

Рачун за сваку Олимпијаду се често повећава у каснијим фазама припрема како се појављују небуџетски трошкови или су потребна додатна средства да би се убрзали недовршени грађевински радови.

АФП подсјећа да под пријетњом штрајкова, француска Влада тренутно преговара о једнократним бонусима за запослене у јавном сектору који ће радити током Игара, при чему би само исплате полицији требало да износе до 500 милиона евра.

Укупни трошкови Игара у Паризу, укључујући приватни и јавни новац, недавно су процијењени на око девет милијарди евра, у односу на планираних 6,6 милијарди евра када је град изабран за организатора 2017. године.

Поређење трошкова између Игара је тешко због недостатка транспарентности у вези са бројкама и сложености поређења инвестиција у различитим земљама.

Међутим, у студији академика са Универзитета у Оксфорду из 2020. године закључено је да су сваке љетне Игре од 1960. године биле изнад буџета, при чему су просјечни трошкови везани за спорт на крају износили између два и три пута више од првобитне процјене.

Најозлоглашенија прекомјерна потрошња догодила су се у Монтреалу 1976. и Рио де Жанеиру 2016. године, гдје су оба града готово банкротирала, као и Атина 2004. године, што је допринијело дужничкој и финансијској кризи те земље.

Организатори у Паризу обећали су "трезвене" игре, уз кориштење постојеће спортске инфраструктуре за 95 одсто потреба.

Француски буџетски дефицит је прошле године скочио на 5,5 одсто бруто домаћег производа.

Дуг француског јавног сектора сада износи 110,6 одсто БДП-а, што ову земљу чини трећом најзадуженијом земљом у еврозони, одмах послије Грчке и Италије.