latinica  ћирилица
27/03/2024 |  10:39 ⇒ 10:40 | Аутор: СРНА

Вучевић: Иза расправа о пријему самопоглашеног Косова стоје покровитељи његове независности

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је да је захтјев о пријему самопроглашеног Косова у Савјет Европе, о којем ће данас бити расправљано, очигледно резултат политике земаља који су покровитељи те такозване независности.
Милош Вучевић - Фото: РТРС
Милош ВучевићФото: РТРС

Вучевић је навео да се први пут дешава да једна територија, која није држава, добије прилику да уђе у Савјет Европе, односно да има статус фаворизованог субјекта у међународном јавном праву у процесу прикључивања тој организацији.

- Имате данашњи комитет, односно одбор, па имамо пленарну скупштину и онда вјероватно и Савјет министара у мају, који има коначну ријеч. Али, по свему судећи, први пут ће се догодити да неко ко није држава буде примљен без консензуса, што је до сада био услов - навео је Вучевић за РТС.

Он је истакао да Србија има адекватне одговоре на све могуће ситуације, па и на оно што ће се дешавати у Савјету Европе, али да не показује унапријед све карте.

Вучевић је указао на то да се за овакве одлуке намјерно бирају дани значајни за српски народ, те навео да је 24. марта, на 25 година од НАТО агресије, такозвано Косово добило статус придруженог члана у Парламентарној скупштини НАТО, као што није случајно и да је као "џак" кромпира" на Видовдан изручен некадашњи предсједник Србије Слободана Милошевић.