Далибор Јовић скоро деценију бави се производњом јагода
Јагоде узгаја и у пластенику, површине 200 метара квадратних.
Тренутно се ради чишћење јагода, односно скидање старог листа, како би јагода ушла здрава у нову производну сезону. Јовић се бави органским узојем јагода, па када је ријеч о прихрани, користи искључиво органо-минерална ђубрива која су препоручена у органском узгоју воћа и поврћа.
- Јагода је захтијева воћка која тражи доста труда и сталне посјете у самој плантажи, мора се редовно наводњавати и мора се вршити редовна контрола на присуство разних инсеката који пријете да униште цвијет - објашњава Јовић.
Садња јагоде се врши ручно и изискује неопходно искуство и употребу адекватног ножа за садњу јагоде. Саднице стижу из Италије, која је највећи произвођач овог садног материјала у Европи.
- Ми иначе јагоду држимо у двије производне године, у два поризводна циклуса, зато што прве године имамо највећи род у јагоди, друге године је нешто мало мањи, трећа година је неисплатива, нема рентабилности и ми друге године након бербе јагоде идемо поново све испочетка - прича Јовић.
Јовић сарађује и са двије Пољопривредне задруге, а већину произвдедених јагода продаје свјеже својим сталним купцима, који му се годинама враћају.
У сезони, неколико дана, купци имају могућност да посјете плантаже и сами уберу јагоде.