latinica  ћирилица
28/03/2024 |  11:25 ⇒ 17:09 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Дејтонски споразум руши Шмит, а не Република Српска (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је данас да је Република Српска опедијељена за поштовање Устава, територијалног интегритета и суверенитета БиХ и да то не нарушавају њени функционери и институције већ годинама дјеловање високих представника и спрега страних и бошњачких судија у Уставном суду БиХ.
Жељка Цвијановић у НСРС - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељка Цвијановић у НСРСФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Цвијановић је на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске рекла да Дејтонски споразум није дао могућност високим представницима да управљају БиХ и да су опасне мјере које су предузимали високи представници, поједини амбасадори и Уставни суд БиХ.

Цвијановић је нагласила да је на сцени рушење Дејтонског споразума, али не дјеловањем Републике Српске већ страног фактора.

Она је истакла да упорно слушамо бесмислице да представнци Републике Српске крше Дејтонски споразум.

- Република Српска и њени представници у потпуности поштују Дејтонски споразум. Чињеница је да се Дејтонски споразум данас крши само од стране неизабраног странца - поручила је Цвијановић.

Она је подсјетила да Кристијан Шмит није прошао процедуру именовања и да нема легитимитет, истичући да Шмит руши Дејтон и потврђује да БиХ нема сувренитет.

- Рушење Дејтонског споразума је рушење БиХ - рекла је српски члан Предсједништва БиХ.

Цвијановић је нагласила да је европски пут БиХ немогућ уз постојање неизабраног странца који намеће одлуке и руши БиХ, додајући да је Шмит бацио тамну мрљу на европске интеграције покушајем да покаже како је он тај који мијења законе.

- Шмит жели на силу да обавља високу позицију - рекла је Цвијановић.

Она је подсјетила да Република Српска заговара европски пут БиХ, с циљем престанка међународног туторства и одласка страних судија из Уставног суда БиХ.

- Свједоци смо да се домаћи договор упорно настоји обезвриједити, и то од странаца који желе да управљају БиХ - рекла је Цвијановић.

Цвијановић је нагласила, ако је појединац тај који умјесто демократски изабраних институција мијења законе, онда БиХ треба избацити и из УН и са европског пута и не глумити више да смо демократско друштво.

- Дјелује да се Кристијан Шмит такмичи са лошим насљеђем Педија Ешдауна и настоји да учини ствари и унутрашње односе у БиХ још лошијим и затрованијим него што је то учинио наведени господин. Дјелује да је Шмит отишао и корак даље јер је уз БиХ, дискредитовао и Европску унију и њихову одлуку о отпочињању преговора са БиХ - навела је Цвијановић.

Истакла је да су тврдње да Република Српска поткопавањем заједничких институција поткопава и Дејтонски споразум бесмислица која им служи као параван за обрачун са демократским институцијама Српске и њеним демократски изабраним представницима.

- Реалност је сасвим другачија од тих њихових лажљивих тврдњи, јер Српска промовише принцип уставности што је најнормалнија ствар у свакој демократској и цивилизованој земљи - поручила је Цвијановић.