latinica  ћирилица
29/03/2024 |  16:05 ⇒ 18:09 | Аутор: РТРС

Савез општина и градова: Проблеми у функционисању због пада прихода (ВИДЕО)

Предсједништво Савеза општина и градова Републике Српске разматрало је Извјештај о Финансирању локалних заједница у 2023. години истичући да је било одређених проблема због пада прихода од индиректних пореза. Разматрана су питања везана за функционисање цивилне заштите, као и примјена Одлуке о најнижој плати у 2024. години.
Савез општина и градова Републике Српске - Фото: РТРС
Савез општина и градова Републике СрпскеФото: РТРС

- Имаћемо једну тачку која се веже за цивилну заштиту у Републици Српској. Ту нам је директор цивилне заштите Републике Српске са њим ћемо разговарати и мислимо да ће бити акценат на ономе што се односи на прикупењена средства од накнаде за заштиту од пожара. Имамо ситуацију да већ је један дужи период у Републици Српској та средства акумулирана на рачун цивилне заштите и нису баш усмјеравана према оним критичнијим локалним заједницама, а најкритичнији мислим на оне од ризика од пожара - нагласио је Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова Српске.

Горан Караџић, начелник општине Чајниче, каже да је поднешена иницијатива према Влади због одлуке о повећању најниже плате у Српској.

- Поднијели смо једну иницијативу преко Савеза општина и градова према Влади и надлежним министарствима која су односи се на одлуку Владе о најнижој плати у Републици Српској. Нас и мале општине је погодила та ствар и ми који имамо мале буџете нисмо у могућности то да испратимо - поручио је Караџић.