latinica  ћирилица
13/04/2024 |  08:09 ⇒ 08:56 | Аутор: Агенције

Израел у стању приправности због могуће одмазде Ирана

Ситуација на Блиском Истоку све напетија. Израел је у стању приправости због могуће одмазде Ирана, због убиства више иранских војних званичника у недавном нападу на ирански конзулат у Дамаску. Бајден саопштава да ће бранити Израел. Хезболах ракетирао сјевер Израела, а САД настављају да обарају ракете Хута у Црвеном мору. Број жртава јучерашњих нереда на Западној обали порастао на три.
Израелски напад на Хезболах (фото: EPA-EFE/STR) -
Израелски напад на Хезболах (фото: EPA-EFE/STR)

Њемачка авио-компанија Луфтханза саопштила је да њени авиони више неће користити ирански ваздушни простор због извештаје да ће Иран наредни дана извести напад на Израел. Авио-компанија је, такође, продужила суспензију летова за и из Техерана услед растућих тензија на Блиском истоку.

- Луфтханза због тренутне ситуације обуставља летове за и из Техерана до 18. априла. Авио-компанија, такође, више не користи ирански ваздушни простор", рекао је портпарол компаније.

Двоје Палестинаца погинуло је у акцији израелске војске на подручју села Ал Мугаир на Западној обали, након што су јуче избили нереди између израелских досељеника и Палестинаца у току потраге за несталим израелским тинејџером у којима је погинуо и један палестински младић, а рањено најмање 25 особа.

Хамас је потврдио да је један од погинулих њихов командант Мухамед Дарагмех.

Израелске трупе интервенисале су у селу у близини Рамале, а потрага за несталим 14-годишњим Израелцем наставља се и данас, док су немири, како пише Би-Би-Си, тренутно под контролом.