latinica  ћирилица
17/04/2024 |  08:55 ⇒ 10:09 | Аутор: СРНА

РАК домаћин састанка пројектног тима радне групе за нумерацију и мреже ЦЕПТ-а

Регулаторна агенција за комуникације БиХ била је домаћин 58. састанка пројектног тима НаН1 радне групе за нумерацију и мреже Комитета за електронске комуникације у оквиру Европске конференције поштанских услуга и управе за телекомуникације, саопштено је данас из ове агенције.
РАК БиХ - Фото: РТРС
РАК БиХФото: РТРС

Укључивање РАК у рад ЦЕПТ групе за нумерацију обезбјеђује предуслов за размјену искустава са стручњацима из других европских земаља, унапређење знања и правовремено реаговање на нове трендове у нумерацији, наводи се у саопштењу и додаје да је организација скупа у БиХ потврда досадашњег рада РАК БиХ и њеног угледа на међународном нивоу.

Из РАК-а су прецизирали да су на састанку у Сарајеву учествовала 34 представника из 20 земаља ЦЕПТ-а и да је расправљано о ЕЦЦ препоруци /12/04 о "Нумерацији за номадске ВоИП услуге", као и наредним корацима у вези с питањем ВоЛТЕ кућног усмјеравања позива на бројеве 116 и бесплатних бројева, те да ли је ГСМА рутирање у складу са ЕУ 116 регулативом.

Пројектни тим радне групе за нумерацију и мреже Комитета за електронске комуникације ЦЕПТ-а одговоран је за развој политике у области нумерације, назива и адреса и савјетовања о техничким регулаторним питањима за промовисање и подршку телекомуникацијских иновација и конкуренције.

Ријеч је о пројектном тиму који се састоји од 86 стручњака из регулаторних агенција широм Европе, додаје сеу саопштењу.