latinica  ћирилица
22/04/2024 |  12:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска: Још нема назнака ко ће формирати већину

Пет дана од парламентарних избора у Хрватској осим спекулација, нема наговјештаја ко би могао да формира нову парламентарну већину и владу.
Хрватски сабор - Фото: РТРС
Хрватски саборФото: РТРС

Као могуће опције помиње се да би већину могао да формира ХДЗ са Домовинским покретом и мањинама, али без Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорада Пуповца, затим ХДЗ и Домовински покрет са свих осам посланика мањинских странака, што би значило одступање Домовинског покрета од својих принципа, као и ХДЗ са посланицима мањина, пет либерала и дијелом Домовинсог покрета.

Могућност формирања нове парламентарне већине даје се и странкама окупљенимм око СДП, тј. коалицији Ријеке правде са Можемо!, Мостом, пет либерала и осам мањинских посланика, затим, коалиција Ријеке правде са Домовинским покретом, Мостом, пет либерала и мањинским посланицима, а не искључује се ни могућност формирања мањинске владе ХДЗ-а, као ни мањинске владе коалиције Ријеке правде.

Више информација о могућој парламентарној већини очекује се након данашњег састанка руководства ХДЗ и Домовинског покрета, који контролишу 74 мјеста у Сабору, без Мислава Колакушића којег више не рачунају као дио Домовинског покрета. Домовински покрет је  избио на треће мјесто као најјача политичка опција у Хрватској, а предводи је градоначелник Вуковара и бивши ХДЗ-овац Иван Пенава.

Пенава и још 10 одборника напустили су ХДЗ у мају 2020. и прикључили се тада новооснованом Домовинском покрету, естрадног пјевача Мирослава Шкора.

Као градоначелник Вуковара, а касније и лидер Домовинског покрета, Пенава је јачао свој утицај на мржњи према Србима и свему српском, што се посебно видјело прошле године на обиљежавању Дана сјећања на жртву Вуковара, које је протекло по његовом сценарију, у знаку Хрватских одбрамбених снага који имају усташке симболе - шаховницу са првим бијелим пољем и поклич - за дом спремни

Изостали су представници српске заједнице у Хрватској, због пријетњи упућених СДСС и њеном лидеру Милораду Пуповцу, којима је било забрањено да дођу у Вуковар и у складу са традицијом баце вијенце у Дунав у знак сјећања на све вуковарске жртве.

Поручио је и да у Вуковар не долази нико коме смета усташко слово, ХОС или усташки поклич - за дом спремни. Рекао је да то важи за представнике државног врха, лидере политичких странака и дипломате.