latinica  ћирилица
24/04/2024 |  07:25 ⇒ 10:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Сјеверна Македонија данас бира предсједника државе

У Сјеверној Македонији данас ће бити одржани седми по реду избори за предсједника државе, а до затварања бирачких мјеста у 19 сати на снази је изборна тишина.
Избори (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/илустрација) -
Избори (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/илустрација)

Евентуални други круг предсједнчких избора предвиђен је за 8. мај, за када су заказани парламентарни избори. На предсједничким изборима учествује седам кандидата - пет мушкараца и двије жене.

Кандидати су актуелни предсједник Стево Пендаровски кога подржава СДСМ и коалиција, Гордана Шиљановска Давкова из ВМРО-ДПМНЕ, Биљана Ванковска коју подржава Левица, Максим Димитриевски из покрета Знам, Стевчо Јакимовски из странке Гром, Арбен Таравари из коалиције Вреди и Бујар Османи, којег подржава Европски фронт.

Влада је изборни дан прогласила нерадним. У бирачки списак за предсједничке изборе уписано је 1.814.317 бирача, а у иностранству ће гласати 2.569 бирача са држављанством Сјеверне Македоније.

У посебном бирачком списком уписане су особе на издржавању казне затвора или притвора, којих има 2.147. На предстојећим предсједничким изборима сучелиће се, као што је то и до сада био случај, кандидати два супротстављена политичка блока лијевог центра СДСМ и десничарског ВМРО-ДПМНЕ, а унутаралбанског политичког обрачуна између Демократске уније за интеграцију (ДУИ) и осталих политичких партија, које уживају снажну подршку привремених приштинских институција Аљбина Куртија.