latinica  ћирилица
24/04/2024 |  09:53 ⇒ 09:53 | Аутор: СРНА

Дрецун: Американци за потреба Хашког трибунала измислили "локални геноцид"

Политички и војни аналитичар Милован Дрецун изјавио је да се у Сребреници јула 1995. године није десио геноцид, што потврђују чињенице и водећи стручњаци за ову тему, те истакао да најављена спорна резолуција не води ка помирењу у БиХ, већ само потврђује непоштовање српских жртава.
Милован Дрецун - Фото: Novosti.rs
Милован ДрецунФото: Novosti.rs

- Геноцид по дефиницији подразумева намеру да се уништи цео један народ или етничка група, а тога није било. Није било сличних догађаја по БиХ, па су Американци за потребе Хашког трибунала увели појам `локалног геноцида` - рекао је Дрецун за РТС.

Он је нагласио да чак ни то није тачно, јер је више од 20.000 жена, дјеце и стараца жељело да пређе из Сребренице на територију под контролом бошњачких снага, те да постоје спискови тих људи којима је омогућен прелазак на ту територију.

- О каквом геноциду се онда ту ради? Али питање је да ли је већина земаља спремна да гласа против те резолуције или да буду уздржани. Та резолуција, ако буде изгласана, никако неће водити помирењу, а непоштовање и неравноправни третман према свим жртвама оставља дубок траг и узнемиреност код народа чије се жртве не поштују - рекао је Дрецун.

Он је указао да је ова кампања из Сарајева синхронизована са оном коју води режим Аљбина Куртија с циљем да се Србија и српски народ прикажу као злочинци, са крајњом идејом Приштине да то и наплати.

Говорећи о потезу приштинске делегације и Вјосе Османи и довођењу наводно силованих жена на сједницу Савјета безбједности УН, Дрецун истиче да је то намјештање замке за Србију, те да одговорност за овај инцидент сноси она, али и земаља које су јој то омогућиле.

- Приштина жели да прикаже Србију као злочиначку државу са крајњом идејом да то наплати. Отуда и потез Османијеве - рекао је он.

Дрецун је навео бројне примјере силовања која су починили припадници терористичке ОВК-а о којима се не говори.

- Припадници терористичке ОВК је силовала првенствено Српкиње али и Ромкиње, Бошњакиње и Албанке. Највећи проблем је што су многе од њих потом и убијене. Османијева уопште о томе не говори - рекао је он.