latinica  ћирилица
24/04/2024 |  11:10 ⇒ 18:20 | Аутор: РТРС

Поводом Дана града положени вијенци и одата почаст; Бањалука увијек била на бранику слободе (ФОТО/ВИДЕО)

Бањалука обиљежава Дан града, у знак сјећања на дан када је град ослобођен од фашизма 1945. године. 22. априла 1945. године Шеста крајишка бригада, на челу са командантом Миланчићем Миљевићем, ослободила је Бањалуку од фашизма.
Бањалука - полагање вијенаца - Фото: Уступљена фотографија
Бањалука - полагање вијенацаФото: Уступљена фотографија

Обиљежавање Дана града почело је одавањем почасти и полагањем вијенаца, уз присуство званичника.

Код споменика 12 беба у Бањалуци положени су вијенци у оквиру прославе Дана града.

Полагање вијенаца (Фото: Уступљена фотографија)

Вијенце су положили предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, потпредсједник Владе и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, делегација града Бањалука на челу са градоначелником, те представници Градске борачке организације и Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је Бањалука западни српски центар спреман да сачува своју слободу и пренесе је на будуће генерације.

- Слобода је скупа о чему свједоче бројни споменици. Због тога мора бити сачувана. Пуно поштовање према онима који су Бањалуку вијековима чували и ослобађали. О борби за слободу свједоче споменици из турског и аустроугарског доба, доба нацистичке окупације и протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата - рекао је Стевандић.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић каже да је Бањалука увијек имала часну улогу у свим догађајима током историје, те да је била на бранику слободе.

- Оправдала је улогу у досадашњим тешким и добрим периодима. Бањалука је административни центар Републике Српске и мјесто гдје се одвија живот у многим сегментима, али и центар који управља процесима у Српској и примјер добре сарадње са свима и преко граница. Поносна сам на оно што су Бањалучани дали као допринос Бањалуци - рекла је Цвијановићева.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Према њеним ријечима, на овај начин треба посматрати будућност Бањалуке и да локалне и републичке власти раде на томе да остане достојанствена и са часном позицијом.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић каже да слобода нема цијену, што је, како каже, српски народ кроз вјековну борбу потврдио и за њу и велику жртву положио.

      View this post on Instagram

A post shared by Драшко Станивуковић (@draskostanivukovic)

- Колико је слобода важна знали су припадници 6. крајишке бригаде тог 22. априла 1945. године када су тријумфално умарширали у Бањалуку и ослободили је од зла званог фашизам. Нека њихов дух храбрости и пожртвованости увијек буде инспирација нама и будућим генерацијама. Праштајмо, славимо, памтимо и не дозволимо да се икада заборави, јер онај ко не познаје своју прошлост осуђен је на понављање - каже Станивуковић.

Предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић рекао је да се данас, када овај град обиљежава 79 година од ослобођења од фашизма, сви требају сјећати тог догађаја и жртава које нису биле узалудне.

Нинковић је истакао да је Бањалука постала административни, спортски, културни и универзитетски центар који је наставио да се развија.

- Имамо обавезу да наставимо да развијамо Бањалуку и да је чинимо економски развијенијом и приступачнијој према свим пословним и привредним субјектима и Бањалучанима - рекао је Нинковић.

На Тргу палих бораца у Бањалуци одата је почаст херојима и положени вијенци на Спомен-обиљежје погинулим борцима НОР-а у оквиру прославе Дана града.

Полагање вијенаца погинулим борцима НОР-а (Фото: Уступљена фотографија)

Вијенце су положили предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, изасланик предсједника Републике Марко Ромић, представници града, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, СУБНОР-а, бивши логораши из Другог свјетског рата и Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Полагање вијенаца херојима НОР-а (Фото: Уступљена фотографија)

Такође, вијенце су положиле делегација Народне скупштине, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ и гости из Сремске Митровице.

 Одата почаст херојима НОР-а (Фото: Уступљена фотографија)

Претходно су на Спомен-обиљежју жртвама Велеиздајничког процеса на гробљу "Свети Пантелија" такође положени вијенци.

Вијенце су положили предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, делегација града Бањалука, те представници градске Борачке организације и Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

У оквиру обиљежавања Дана града предвиђене су бројне активности.

Свечана академија биће одржана у спортској дворани "Борик" у 19 часова. Кључ града са Повељом "Почасни грађанин града Бањалука" добиће министар одбране Србије Милош Вучевић, министар спољних послова Србије Ивица Дачић и постхумно генерал Момир Талић.

Прије академије, градоначелник Драшко Станивуковић ће у 18 часова, заједно са Вучевићем, Дачићем и градоначелником Новог Сада Миланом Ђурићем посјетити новоизграђену школу "Косово и Метохија" у насељу Ада.

Дан града Бањалука слави се у знак сјећања на 22. април 1945. године када је град ослобођен од окупатора у Другом свјетском рату.