latinica  ћирилица
24/04/2024 |  13:52 ⇒ 15:08 | Аутор: ТАНЈУГ

КиМ: Ухапшено 17 особа; У корист Албанаца фалсификовали исправе Срба расељених са КиМ

По налогу Јавног тужилаштва за организовани криминал у сарадњи са СБПОК данас су у Србији лишени слободе припадници двије организоване криминалне групе, односно укупно 17 особа због сумње да су, између осталог, фалсификовали документа о купопродаји катастарских парцела на КиМ у власништву расељених Срба.
Звечан (Фото: Танјуг/Дописништво на КиМ) -
Звечан (Фото: Танјуг/Дописништво на КиМ)

Група се сумњичи за извршење кривичних дјела злоупотреба службеног положаја и удруживање ради вршења кривичних дјела, које су, како се сумња, извршили од 2023. године до данас, саопштено је из тог тужилаштва.

Прву организовану криминалну групу чинили су М.Н., Н.Г., В.С., Л.Р.С., С.Б и Н.П., док је другу организовану криминалну групу чинило 11 особа, односно Р.Б., А.Б., Б.Д, Д.Г., И.Д., З.В., М.Б., М.П., С.К., Б.Ђ и С.К..

Сумња се да су припадници ових организованих криминалних група набављали ради даље употребе као и израђивали фалсификована документа и то : личне карте, уговоре о поклону, овлашћења, пуномоћ о купопродаји катастарских парцела на АП КиМ у власништву расељених Срба са територије КиМ на који начин су особама албанске националноти са простора АП КиМ који су заинтересовани за добијање статуса држављана Србије на незаконит начин омогућавали пријаву пребивалишта, добијање држављанства и лачних исправа.

Сумња се да су заинтересованим особама правили фалсификована свједочанства, дипломе о завршеном средњем, вишем и високом образовању и тиме су омогућили да користе ове фалсификоване документе као праве.

На овај начин су направили око 400 различитих исправа и прибавили противправну имовинску корист у износу од, за сада, 100.000 евра.

Међу припадницима ове двије организоване криминалне групе налазе се и два матичара, један припадник МУП, бивши запослени на Мегатренд универзитету и савјетник запослен у Министарству просвјете. Претресање просторија на више локација је у току.

Осумњичени ће уз кривичну пријаву бити спроведени у Јавно тужилаштво за организовани криминал након чега ће бити саслушани.