latinica  ћирилица
26/04/2024 |  12:20 ⇒ 12:23 | Аутор: СРНА

Бањалука: Редовна сједница Скупштине града 15. маја

Редовна сједница Скупштине града Бањалука заказана је за сриједу, 15. маја, а пред одборницима ће се наћи око 50 тачака, рекао је предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Након сједнице Колегијума Нинковић је рекао да дио тачака није добио подршку на Колегијуму.

- Имали смо допуну од градоначелника везано за сет одлука које се тичу закупа простора, односно давања продужења и нових простора, тако да очекујемо око 50 тачака на сљедећој редовној сједници - рекао је Нинковић.

Он је рекао да се велики број одлука односи на додјелу простора у закуп, ту је и сет одлука који се односи на регулационе планове и дио одлука који се односе на усвајања назива улица.

- Имаћемо и четири одлуке које се тичу заједничких програма уређења земљишта и заједничке комуналне потрошње - рекао је Нинковић.

Нинковић је рекао да је на Колегијуму договорено да данас у 11.30 часова буде одржана и ванредна сједница која се односи на докапитализацију Јавног предузећа "Аквана".

Он је подсјетио да је на прошлој сједници Скупштине града Бањалука подржана одлука о кредитном задужењу града у износу од 1,2 милиона КМ којим би се ријешило питање радника предузећа "Аквана".

Нинковић је рекао да је на прошлој сједници договорено да се ипак иде у кредитно задужење, како би се у цијелости измирила сва дуговања која "Аквана" има према Пореској управи.

- Инсистирао сам на томе да се на такав начин ријеши и дуговање исплати у цијелости и потпуно сам сагласан да треба што прије да ријешимо докапитализацију с обзиром на то да је новац од кредитног задужења већ на рачуну града. Закон тако дефинише да град мора извршити докапитализацију, односно повећати оснивачки улог за износ колико је кредитно задужење и да онда `Аквана` што прије да измири своје обавезе према Пореској управи и да се радницима уплати здравствено осигурање - рекао је Нинковић.

Он је рекао да је то једина законска процедура коју треба ријешити како би се завршила дуговања "Акване".

Нинковић је рекао да не би требало бити никаквих проблема, осим да одборници не буду у могућности да присуствују ванредној сједници, с обзиром на то да је сат и по времена прије одлучено да се сазове сједница.

- Ако у томе не успијемо, онда ћемо морати првог радног дана да пробамо то ријешити, прије празника - истакао је Нинковић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић предложио је да данас око 12.00 часова буде одржана ванредна сједница како би се измириле обавезе према радницима "Акване", да не дочекају празнике без плате.

Тачка се требала наћи 15. маја на дневном реду, а у том случају радници не би добили плате прије празника.