latinica  ћирилица
26/04/2024 |  16:05 ⇒ 19:12 | Аутор: РТРС

Фестивал боја у срцу града на Врбасу - захвалност Бањалуци студената из Индије (ВИДЕО)

Студенти бањалучког Медицинског факултета, родом из Индије одлучили су да се Бањалуци у којој се школују, захвале за топлу добродошлицу и пријатељски однос организовањем "Фестивала боја", у срцу града на Врбасу, у парку "Младен Стојановић". Ова "обојена манифестација" има и хуманитарни карактер - сав новац од продаје боја, сувенира и донација биће усмјерен на адресу Даун синдром центра.
Фестивал боја - Фото: РТРС
Фестивал бојаФото: РТРС

Шарени, прољетни индијски фестивал боја "Ранготсав" слави универзалне животне вриједности - љубав, срећу, задовољство, склад и мир.

И баш на тим принципима, студенти из Индије уз подршку доктора Таруна Ханде желе да се захвале "својој" Бањалуци.

Ако се питамо откуд студенти из Индије у Бањалуци, многи нису знали одговор.

- Вјерујем да је ово био благослов да сам пронашао медицинске факултете у БиХ. Ја сам неко ко је високообразован на пољу медицине и када погледам курикулуме и ентузијазам управе факултета, нарочито декана Шкрбића, био сам задивљен системом образовања и мислим да сам открио драгуљ. Људи у Индији не знају за то. Ми покушавамо да их едукујемо, да доведемо што више студената који ће добити квалитетно образовање овдје, умјесто да иду у друге земље, гдје много Индијаца студира. Тако да мислим да је ово рудник злата када говоримо о условима студирања - рекао је Ханда.

Од увођења наставе на енглеском језику на медицинским факултетима у Фочи и Бањалуци, из Индије и Бангладеша стигло је готово 300 студената на оба факултета.

Поред одличних услова студирања, курикулуми факултета у Српској, баш као и они у Србији, каже доктор Ханда, много су слични индијским курикулима.

Поред цијене студирања која је прихватљива за средњу класу и број становника који говоре енглески језик далеко је већи од свих земаља у које студенти из Индије иду на студије.

А ту су и пријатне временске прилике, пријатељски настројени професори, много разлога за доћи овдје – каже доктор Ханда.

"Фестивал боја" је прилика да им се захвалимо на томе.

- Иако фестивал сам по себи има религијске коријене, овај догађај нема религијску позадину. Разлог зашто користимо боје је да покажемо нашу захвалност људима у Бањалуци, баш као што су и они пожељели добродошлицу мојим студентима, нарочито пријатељски однос према нама и само желимо да донесемо наш индијски оптимизам, индијску топлину и културу у Бањалуку кроз боје. Наду, просперитет, вибрације у ваше животе и дјелимично да представимо индијску храну, плес, традицију, тако да је ово наш први покушај да нашу културу представимо српској култури - поручио је Ханда.

"Ранготсав" односно "Фестивал боја" није само прилика за забаву и славље него и прилика за укључивање људи из стигматизованог дијела заједнице, па ће сва прикупљена средства бити прослијеђена на адресу Даун синдром центра.

- Није ствар у новцу. Ствар је да их укључимо у свакодневни нормалан живот, тако да ће они бити волонтери, на штандовима и у осталим аспектима фестивала колико год је то могуће - истакао је Ханда.

Дух Индије у срцу Бањалуке, кроз музику, плес и боје биће представљен 28. априла од 12 часова у парку "Младен Стојановић".

Гледајући у небо и надајући се, ако не сунчанијем, онда једанако овако сунчаном дану када смо "извиђали терен" организатори имају неколико савјета за све који долазе.

- Први савјет и захтјев је да дођете обучени у бијело јер боје изгледају невјероватно на бијелом. Боје су органске, природне, прехрамбене, 100 одсто периве, али постоји шанса да неки материјали реагују другачије са бојама. Друго, ако неко носи сочива, наша препорука је да ипак понесете наочаре, јер иако боје нису токсичне, не знамо како ће реаговати са сочива - закључио је Ханда.

И један савјет за даме – слободно покријте главу марамама јер ће заиста бити много, много боја.