latinica  ћирилица
27/04/2024 |  22:30 ⇒ 28/04/2024 | 08:30 | Аутор: СРНА

Зуроф: Резолуцију о Сребреници дефинитивно не треба подржати

Резолуцију о Сребреници која је предвиђена за гласање у Генералној скупштини УН дефинитивно не треба подржати, јер ће означавање Сребренице као случаја геноцида додатно ослабити и еродирати значај појма који и даље служи као важно упозорење човјечанству о опасностима ратова и сукоба, рекао је највећи свјетски стручњак за Холокауст Ефраим Зуроф.
Ефраим Зуроф  (Фото:ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja) -
Ефраим Зуроф (Фото:ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja)

Зуроф, који је директор Центра "Симон Визентал", појаснио је да није сваки ратни злочин геноцид, указујући су Срби поштедјели све жене и дјецу. "Да су Срби имали намјеру да почине геноцид, побили би све босанске муслимане окупљене у Сребреници", рекао је Зуроф.

Зуроф је подсјетио на текст Менахема Розенсафта од 24. априла ове године у листу "Тајмс оф Израел" у коме он већ у уводном пасусу инсистира да Генерална скупштина УН мора признати масакр 8.000 муслиманских мушкараца у Сребреници у јулу 1995. године као "случај геноцида" и напомиње да аутор ту открива главне недостатке у својој жалби.

- Да би подржао свој случај, Росенсафт, бивши генерални савјетник Свјетског јеврејског конгреса, тврди да, пошто жели да вјерује да је Хамасов покољ најмање 1.200 израелских грађана и становника 7. октобра био "чин геноцида", имамо апсолутну обавезу признавања и обиљежавања геноцида и других злочина против човјечности - наводи Зуроф у тексту за Тајмс оф Израел.

Зуроф истиче да иако се лако може поистовјетити са иницијативама за обиљежавање правих случајева геноцида, ни покољ Хамаса од 7. октобра ни убиства почињена у Сребреници не квалификују се као случајеви геноцида.

- Свака од ових трагедија је још једна јединствена кратка епизода у војним сукобима, који су трајали много дуже, а који у случају Газе трају до данас - рекао је Зуроф, додајући да је то један од главних разлога зашто професор Јехуда Бауер, доајен историчара Холокауста, годинама инсистира да се оно што се догодило у Сребреници не квалификује као геноцид.

Зуроф је појаснио да ако бисмо ове и сличне догађаје класификовали као случајеве геноцида, појам би био потпуно испражњен од своје тренутне тежине и значаја, и изгубио би било какав утицај који још има до данас.

- Тако би се, на примјер, 11. септембар могао класификовати као случај геноцида, као и јапански напад на Перл Харбур, или у том случају бомбардовање Хирошиме и Нагасакија, или Дрездена и Хамбурга у Другом свјетском рату, као и стотине других трагичних инцидената - истакао је Зуроф.