latinica  ћирилица
28/04/2024 |  10:54 ⇒ 11:16 | Аутор: Агенције

САД: Студенти не престају с протестима, ухапшена кандидаткиња за предсједника (ВИДЕО)

Америчка полиција ухапсила је већи број пропалестинских демонстраната у кампусима универзитета широм САД.
Протести у Америци (фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Протести у Америци (фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Полиција у Блумингтону наводи се да је у кампусу Универзитета Индијана ухапшено више од 20 демонстраната након што су поставили шаторе у дворишту факултета.

Полиција државе Масачусетс саопштила је да су помогли у уклањању кампа демонстраната на Универзитету Нортистерн у Бостону и да су ухапшене 102 особе које су одбиле да напусте кампус.

Безбједносне службе државног Универзитета Аризона ухапсиле су скоро 70 демонстраната.

Пропалестински протести захватили су прошле седмице низ кампуса широм Америке због чега је ухапшено више од стотину људи у кругу Универзитета Колумбија.

Демонстранти, осим прекида ватре у Појасу Газе, траже да се њихове школе ограде од компанија које су повезане са израелском војском и траже да Вашингон прекине са слањем војне помоћи.

Руководства образовних установа су током седмице од полиције затражила да уклоне привремене кампове и да ухапсе оне који одбијају да напусте кампусе.

Ухапшена предсједничка кандидаткиња Зелене странке Џил Стејн

Полиција је ухапсила Џил Стејн на демонстрацијама на Универзитету Вашингтон у Сент Луису.

Она је присуствовала протестима подршке студентима који су поставили камп и изјавили да неће отићи све док се Универзитет не одвоји од Боинга и бојкотује израелске академске институције. 

- Стајаћемо овдје у ред са студентима који се залажу за демократију, за људска права, залажу се за окончање геноцида - рекла је Стејн.

Ухапшени су и најближи сарадници у кампањи Џил Стејн.

Иначе, на овом универзитету у Сент Луису ухапшено је више од 80 студената.