latinica  ћирилица
29/04/2024 |  16:00 | Аутор: Агенције

Рафа: Најмање 25 Палестинаца погинуло у израелском нападу

У израелским ваздушним нападима на три куће у Рафи, на југу Газе, погинуло је најмање 25 Палестинаца, а има и рањених, навели су болнички извори.
Сукоб у Израелу (фото: EPA-EFE/MOHAMMED SABER) -
Сукоб у Израелу (фото: EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Напади на Рафу, гдје се склонило више од милион људи током вишемјесечног израелског бомбардовања, догодило се неколико сати прије почетка преговора у Египту са вођама исламистичке групе Хамас о могућем примирју с Израелом.

Израелска војска је рекла да провјерава ове наводе.

Египатски шеф дипломатије Самех Шукри је на састанку Свјетског економског форума у саудијском главном граду Ријаду рекао да је Египат оптимистичан када је ријеч о приједлогу за примирје и ослобађање талаца у Појасу Газе, али да чека одговор Израела и Хамаса.

На питање о новој рунди преговора у Каиру, палестински званичник је рекао да "ствари овог пута изгледају боље", али није прецизирао да ли је споразум неминован.

У шестомјесечној војној операцији Израела погинуло је 34.488 Палестинаца, а рањено је 77.643, навеле су здравствене службе у Гази. Рат је раселио већину од 2,3 милиона становника у Појасу Газе и разорио већину приобалне енклаве.

Напад на Рафу, за који Израел тврди да је посљедње Хамасово упориште у Појасу Газе, очекује се већ седмицама, али бројне земље и Уједињене нације изразили су забринутост да би такав поступак могао довести до хуманитарне катастрофе расељених људи који су се тамо склонили.