latinica  ћирилица
30/04/2024 |  11:52 | Аутор: РТРС

За алтернативни смјештај исплаћено 47.525 КМ

Влада Републике Српске и Републички секретаријат за расељена лица и миграције уплатили су за први квартал текуће године 47.525 марака за алтернативни смјештај путем партиципације у плаћању индивидуалног закупа, који тренутно користи 280 породица.
Републички секретаријат за расељена лица и миграције - Фото: РТРС
Републички секретаријат за расељена лица и миграцијеФото: РТРС

У саопштењу се наводи да Републички секретаријат за расељена лица и миграције сваке године припрема Програм рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица и праћења миграционих процеса, те се додаје да још постоји потреба за овим смјештајем због неријешеног стамбеног статуса расељених лица.

Из године у годину број корисника се смањује, што је резултат стамбеног збрињавања ових породица, као и сталне ревизије кориштења алтернативног смјештаја, истиче се у саопштењу.

Осим редовног програма, средства су обезбијеђена и реализацијом заједничких пројеката, а у оквиру три пројекта на подручју 24 локалне заједнице у Републици Српској од 2004. године до данас је изграђено 46 зграда с укупно 1.125 стамбених јединица чиме је трајно стамбено збринуто исто толико избјеглих и расељених породица.

У завршној фази је Пројекат затварања колективних центара и алтернативног смјештаја путем обезбјеђења јавних стамбених рјешења у оквиру којег су изграђене 703 стамбене јединице – 573 стана и 130 смјештајних капацитета у социјално-геријатријским установама у Дервенти и Требињу.