latinica  ћирилица
02/05/2024 |  16:12 ⇒ 22:35 | Аутор: sputniknews.com

Брисел поручио Куртију: Не одлучује Приштина када ће јој мјере бити укинуте, већ ЕУ

Европска унија ће укинути мјере Приштини када државе чланице то одлуче, а не косовски политичари, изјавио је данас портпарол ЕУ Петер Стано коментаришући тврдње премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да је Приштина испунила захтјеве ЕУ за укидање казнених мјера.
Европска унија, Брисел - Фото: РТРС
Европска унија, БриселФото: РТРС

Стано се на брифингу за новинаре осврнуо и на то што је прошло годину дана од усвајања Декларације о несталим особама, у оквиру дијалога, и навео да у овој фази нема вијести, нема напретка, а да ЕУ и даље очекује да ће моћи да види да обје стране напредују.

- То важи и уопштено за дијалог, а посебно за ово конкретно питање. Постигнуте споразуме морају да прате конкретне акције и није ЕУ та која није вољна или способна да предузме акције, већ су то стране - рекао је Стано.

Када је ријеч о укидању мјера Приштини, он је подсјетио да је ЕУ, када је увела мјере због "сталних кризних ситуација, једностраних одлука и ескалације односа" с Београдом, јасно ставила до знања да је ријеч о реверзибилним мјерама, које ће бити укинуте, када државе чланице ЕУ то одлуче.

- Када државе чланице одлуче, а не косовски политичари, да више нема разлога да ове мјере остану на снази, а то се до сада није десило - нагласио је Стано.

Он је додао да су расправе у току, да мјере још нису укинуте и да државе чланице настављају разговоре тим поводом.

- То су унутрашњи процеси. Изборе у четири општине (са српском већином) видјели смо као један од елемената који је довео до увођења мјера, али је на државама чланицама, у складу са закључцима Савјета за опште послове из децембра прошле године, да преиспитају ситуацију и да онда заједно са европским институцијама одлуче да ли да укину мјере или не - рекао је Стано.

Нагласио је и да је ЕУ увела мјере Приштини не због једне ствари, већ низа "питања, корака, одлука и елемената који су навели ЕУ да се одлучи на тај веома тежак корак - пренио је Танјуг.

Он је објаснио да се не ради о томе шта је урађено по једном питању како би се укинуле мјере нити је "једна мјера уведена због једне ствари због негативног развоја догађаја".

- Ријеч је о цјелокупној ситуацији. Желимо да видимо да се цјелокупна ситуација рјеши. Обје стране имају задатке да то остваре, али у случају Косова, представници Косова су врло јасно и више пута обавјештени шта су очекивања ЕУ. Избори су били један од елемената. Можемо да гледамо на који начин су избори организовани у другом покушају и шта је навело српске политичке странке да бојкотују ово друго понављање избора - навео је Стано.

Он је нагласио да су мјере уведене Приштини из одређених разлога и да, када државе чланице одлуче да за то више нема разлога, оне ће донети одлуку и о укидању мера, "постепено или у потпуности".

- Али то није повезано само са једним инцидентом или једним догађајем - напоменуо је Стано.