latinica  ћирилица
04/05/2024 |  09:37 ⇒ 14:54 | Аутор: РТРС

Међународни дан бабица - један од најплеменитијих и најљепших позива (ВИДЕО)

Међународни бан бабица традиционално се обиљежава сваког 5. маја, а сама иницијатива, да се овим даном годишње укаже на овај изузетно важни и одговорни позив, први пут је представљена у Холандији, 1987. године. Позив бабице слови за један од најплеменитијих, најодговорнијих, али уједно и најљепших позива.
Мирјана Утјешановић и Сандра Радетић - Фото: РТРС
Мирјана Утјешановић и Сандра РадетићФото: РТРС

Како су бабице директно повезане са здрављем мајки и дјеце, веома је битно скренути пажну јавности на огромну улогу коју бабице имају у здравственом систему.

Светска здравствена организација сваке године скрећу пажњу на важност бабица приликом рађања нових беба, бризи о мајкама за вријеме, али и након порођаја.

Бабице, као стручне медицинске сестре су спона између пацијента и доктора и веома су битне за жене које се налазе у фази највећег бола и радости.

- Свјесни смо тежине свог звања. Ту су присутни и страх и оговорност, али и срећа рађањем новог живота - истакла је Мирјана Утјешановић, гинеколошко-акушерска сестра - бабица, гостујући у нашем Јутарњем програму.

Она је нагласила да је посао бабице најљепше занимање у здравству и, како је рекла, весела грана медицине.

Сандра Радетић, надзорна сестра породилишта са пуерперијем и неонатологијом УКЦ Српске нагласила је да је посао бабице стресно занимање јер су одговорни за два, а понекад и за више живота.

- Ми смо ту и за подршку и савјет, кад је породиљама највише потребно. Ту смо да жене ослободимо страха од порода - навела је Радетићева.

Она је најавила и реконтрукцију Клинике за гинекологију.

- План је да свака породиља буде у засебној соби и да свака има своју бабицу, што ће захтијевати запошљавање додатног стручног кадра - рекла је Радетићева.